Euro 20 TL'ye Dayandı: Erasmus Öğrencileri Mağdur

TAKİP ET

AKP iktidarının ekonomi politikaları ile Türk lirası tarihi değer kayıpları yaşarken Erasmus programıyla yurt dışına giden öğrenciler hibelerin ödenmemesi yahut geç ödenmesi nedeniyle mağdur oluyor.

AKP iktidarının politikaları sonucu Türk lirasının döviz kurları karşısında tarihi değer kayıpları yaşaması Erasmus'a giden öğrencileri olumsuz etkiliyor.

Bu yılın başında Türkiye'de birçok üniversitenin Erasmus ofisi, öğrencilere yarım - bir dönem olarak yatırdığı hibeyi en fazla 2,5 ay olarak yatırabileceğini duyurdu. Üniversiteler, yaptıkları açıklamalarla üniversite yönetimlerinin yeni uygulama ile ilgili sorumlu olmadıklarını vurguladı. 


TL'deki Değer Kaybı Öğrencileri Etkiledi


Öğrenciler bu gelişmeden sonra ya Erasmus'a gitmekten vazgeçtiler ya da kendi imkanlarıyla devam ettiler. Ancak AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baskısı altındaki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Eylül ayından bu yana aldığı faiz indirimi kararlarıyla Türk lirası önlenemez bir şekilde değer kaybetmeye başladı. 

Türk lirasının değer kaybı karşısında döviz kurları her geçen gün yeni rekorlar kırıyor. Türkiye'de hayat pahalılığı dayanılmaz boyutlara ulaşıyor. Bazı marketler neredeyse her gün etiket güncellemek zorunda kalıyor. Hal böyleyken fırıncılar ekmek fiyatlarına zam yapıyor.


Euro 20 Liraya Dayandı


Son olarak dün Merkez Bankası'nın yeniden faiz indirimi kararı almasıyla beraber dün 4253 lira olarak açıklanan asgari ücret, açıklandığı sırada 284 dolara tekabül ederken bugünkü kur artışıyla 274 dolara tekabül eder oldu. Dolar kuru bugün 17 lirayı aştı. Yıl sonu dolar beklentisi 20 lira olarak görülüyor. Euro ise 20 liraya dayandı.


Gittiği Şehirde Rehin Kalan Öğrenciler Var


Erasmus'a giden öğrenciler de bu döviz artışından nasibini aldı. Erasmus ile Avrupa'ya giden öğrencilerin hibelerinde ya gecikme yaşanıyor ya da hibeler kesiliyor. Bazı öğrenciler gelen hibeyle sadece kiralarını ödeyebilirken kimi öğrencilerin gittikleri şehirlerde rehin kaldığı belirtiliyor. 


Dışişleri Bakanlığı Suçu AB'ye Atıyor


Dışişleri Bakanlığı suçu AB'nin fon tahsis edememesine atarken Avrupa'daki Türk öğrenciler, diğer ülkelerden gelen öğrencilerin tam hibe aldığını belirtiyor. 


Aileler Öğrencilere Destek Olamaz Hale Geldi


Bazı öğrencilere aileleri destek olmaya çalışıyor ancak AKP iktidarının ekonomi politikasıyla Euro kurunun 20 liraya yaklaşması ailelerin ve öğrencilerin belini büküyor. Kimi öğrenciler hayatlarını idame ettirebilmek için kaçak çalışmayı düşündüklerini ancak bunun da onlara büyük zorluk yaşatacağını belirtiyor. 


"Öğrencileri Kendi Kaderine Bıraktılar, Burada Survivor Yaşıyoruz"

 

TamgaTürk'e konuşan ve Erasmus'la İtalya'ya giden bir öğrenci, "Bize yurt dışına çıktıktan 15-20 gün sonra hibenin yüzde 80'inin yatacağı söylenmişti ancak biz buraya geldikten 2 ay sonra hibelerle alakalı bir sıkıntı olduğu, gönderilemeyeceği söylendi. Daha sonra 4 aylık bir hibenin ödeneceği belirtildi. Gönderilen öğrenci sayısı da azaltıldı. Bazı öğrenciler ellerinde para olmadığı için Milano'da rehin kaldı. Gelmesine çok az bir süre kala bu durumu görüp gelmekten vazgeçenler oldu. Herkes mağdur edildi. Yaşamımızı idame ettirmeyi ve okul ihtiyaçlarını kendimiz karşılamak zorunda kaldık. Ancak bir yerden sonra euro kurunun artması nedeniyle bu da imkansız hale geldi. Kredi çekenler oldu, borca girenler oldu. Erken dönenler oldu. Biz burada Survivor'da gibi yaşıyoruz. İtalya'da da benzer bir problem yaşandı ancak İtalyan üniversiteleri bu konuda öğrencileri mağdur etmedi. Bizim üniversitelerimiz böyle bir şey yapmadı. Öğrencileri kendi kaderine bıraktılar burada."

erasmus erasmus hibeleri erasmus hibeleri gecikti erasmus öğrencileri türkiye avrupa birliği