Ev Kadınları İstanbul Sözleşmesi'nden Haberdar Değil

TAKİP ET

İstanbul İstatistik Ofisi Mart 2021 raporunda yer alan verilere göre ev kadınlarının yüzde 47,5'i İstanbul Sözleşmesi hakkında bilgi sahibi değil.

İstanbul Planlama Ajansı bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul İstatistik Ofisi Mart 2021 raporunda İstanbul Sözleşmesi hakkında dikkat çeken veriler yer aldı.

İstanbul Sözleşmesi Türkiye'nin Gündeminde 

Türkiye, öncüsü olduğu İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı kararıyla feshedilmesinin peşini bırakmadı. Katılımcılara sorulan ''Türkiye'nin gündemi sizce nedir?'' sorusuna verilen cevaplara göre Türkiye'nin yüzde 24,5’i İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini ve buna bağlı sayılabilecek şekilde yüzde 17,7’si de kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri konuştu.

İstanbul Sözleşmesi'nden Haberdar Değiller 

Türkiye'nin gündemi sayılan maddelerden biri olan İstanbul Sözleşmesi hakkında detaya inildiğinde İstanbulluların yüzde 9,8’i İstanbul Sözleşmesi’ni daha önce duymadığını belirtti. Adını bile duymayanların yanı sıra yalnızca adını duyarak içeriği hakkında fikir sahibi olmayanlar ise yüzde 18,1 olarak belirlendi. Sözleşme ve içeriği hakkında bilgi sahibi olanların oranının düşük olmasına rağmen 'İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararını' değerlendiren yüzde 20,4 oranında katılımcı fesih kararının uygun olduğunu belirtti.

Sosyoekonomik seviye arttıkça 'sözleşmenin fesih kararını doğru bulan' katılımcı sayısının azalması dikkatleri çekti. Ev kadınlarının çoğunluğu sözleşme hakkında bilgi sahibi olmadığı dile getirdi. Rapora göre ev kadınlarının yüzde 47,5’i İstanbul Sözleşmesi hakkında herhangi bir bilgisi olmadığını belirtirken, bu oran çalışan kadınlarda yüzde 16,2'de kaldı.

 

İstanbul Planlama Ajansı istanbul istatistik ofisi mart 2021 raporu istanbul sözleşmesi galata gezi parkı pandemi ekonomi