Ev Sahipleri 'Emlakçıyım' Diyerek Öğrencilerden Komisyon Almaya Başladı

TAKİP ET

Yüz yüze eğitime geçileceği duyurusunun ardından Düzce'de ev sahiplerinin 'emlakçıyım' diyerek öğrencilerden komisyon aldıkları ortaya çıktı.

Düzce Emlakçılar Derneği, Düzce Üniversitesi çevresindeki konutlarda kira fiyatlarının 3-4 kat artması üzerine araştırma yaparak nedeni belirlemeye çalıştı. Araştırmalarda ev sahiplerinin emlakçıymış gibi afiş bastırarak evlere yapıştırdığı ve arayan öğrencilere emlakçı olduklarını söyleyerek komisyon aldıkları ortaya çıktı. 

Ev sahiplerinin, öğrencilerden bir kira peşin, bir kira depozito ve bir kira bedeli de emlakçı komisyonu talep ettiklerini öğrenen Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya, ''Son dönemlerde bize gelen şikayetler doğrultusunda çalışmamızı başlattık. Düzce Üniversite çevresinde de üniversite öğrencilerine yönelik konut projeleri var. Yurtlar var, ancak yurt kapasitesi yetmediği için öğrenciler apart, 1+1 ya da stüdyo daire tutmaya çalışıyor. Bu aşamada o projelerde daire alan ev sahipleri var. Kendilerini emlakçı olarak tanıtıyorlar. Yaptıkları kiralamadan komisyon da talep ediyorlar. Bazıları 4-5 ay karşılığında kira talep ediyor. Bunlar hukuki değil, kapıcı, inşaatçı, bakkal sahibi emlakçı olmuş. Kendi dairelerine emlakçı yazmışlar'' dedi.

''Devletin de Kaybı Oluyor''

Çalışmaları kapsamında bir rapor hazırladıklarını ve raporu Ticaret İl Müdürlüğü ve gerekli kurumlara ileteceklerini belirten Kaya, ''Denetimlerin daha sık yapılmasını ve gerekli işlemlerin uygulanmasını isteyeceğiz. Çünkü komisyon karşılığında bir fatura kesilir. Faturanın üzerinde emlakçı yazacaktır. Bunun KDV'si alınıp devlete vergi ödenir. Devletimizin de bu sayede büyük kayıpları oluyor. Vergi kaçırıldığı gibi kişi kendi malından komisyon talep ediyor. Depozito bedeli ise bir kirayı geçmez, o da bankada teminatta kalır. Ev sahibi kira depozitosunu kullanamaz. Kullanırsa iade etmek zorunda. Şimdi ise insanlar günlük para ihtiyaçlarına göre kiralamalardan depozito istiyorlar. İki kira peşin, iki depozito, bir emlakçı bedeli gibi 10 liraya basılan afişlerle ürünlerini pazarlıyorlar'' ifadelerini kullandı.

 

düzce ev sahibi emlakçı fazla kira komisyon ömer kaya