Evcil Kedi ve Köpeklere Mikroçip Zorunluluğu Getirildi

TAKİP ET

İmzalanan protokolle birlikte evcil kedi ve köpeklere mikroçip taktırmak zorunlu hale getirildi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokolle birlikte getirilen evcil kedi, köpek ve gelincik gibi hayvanlara mikroçip takma zorunluluğu, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle birlikte resmileşti.

Yönetmeliğe göre 2022 yılı bitmeden bu hayvanların tamamına mikroçip takılması zorunlu hale getirildi. Karara uymayan hayvan sahipleri on bin lira para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Çiplerde vatandaşların kimlik numaraları gibi seri numaraları bulunacak ve bu sayede hayvan sahiplerinin hayvanları sokağa terk etmelerinin önüne geçilecek. Bu uygulamanın başıboş köpek sorununa karşı da etkili olacağı ifade ediliyor.

Veteriner Hekim Yener Eker söz konusu uygulama için "Bizdeki vatandaşlık numarası gibi mikroçiplerin de bir seri numarası var. Mikroçip takılan evcil hayvanlar kişilerin üzerine kaydedilmiş oluyor. Maalesef çok bilinçsiz bir şekilde kedi ya da köpek sahiplenenler var. Maalesef sahiplendikten kısa bir süre sonra sokağa salıyorlar. Hem hayvanlar mağdur oluyor, hem de kontrolsüz bir şekilde çoğalmış oluyorlar. Evde bakılan bir çocuğun dışarı atıldığını düşünün. O hayvan da ciddi bir depresyona giriyor. Sokağa adapte olmamış bir kedi ya da köpeğin hayatta kalma şansı da azalıyor" ifadelerini kullandı.

Yönetmelikle birlikte zorunlu hale getirilen mikroçipin hayvana takılmasının yalnızca 150 lira gibi bir maliyete sahip olduğu bildirildi.

Evcil Kedi ve Köpeklere Mikroçip Zorunluluğu Getirildi