'EYP Yapımını Yabancı İstihkamcılar PKK'ya Öğretti'

TAKİP ET

Emekli subay Aziz Ergen, Kürtçü terör örgütünün kullandığı EYP'lere ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye'nin yıllardır mücadele halinde olduğu Kürtçü terör örgütü PKK EYP kullanarak birçok saldırı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde Muhabere Üsteğmen Ömer Delibaş ve memur Cengiz Yiğit EYP'li saldırılarda hayatını kaybetti. Peki, Kürtçü terör örgütü PKK'nın kullandığı EYP, yani "el yapımı patlayıcı"ların yapısı nasıl?

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'e açıklamalarda bulunan emekli Jandarma Kurmay Albay Aziz Ergen, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın 1999'da yakalanmasından öce saldırıların genellikle mayın ve döşenen kablo ile uzaktan infilak ettirilen patlayıcılarla yapıldığını söyledi.

"Kimi Ülkelerden İstihkamcı Askerler..."

Ergen, Öcalan'ın yakalanmasının ardından örgütün sözde eylemsizlik dönemi ilan ettiğini berlirterek "5 yıllık süreçte Yunanistan, Güney Kıbrıs hatta ABD gibi kimi ülkelerden ve istihkamcı asker geçmişleri olan kimi kişiler örgüt yöneticileriyle yaptıkları toplantılarda mayınların ve zaman ayarlı patlayıcıların alakasız kişilerin özellikle de sivillerin geçişi sırasında da patladığını söyleyerek onları uzaktan kumandalı EYP kullanmaya teşvik ettiler ve bunun için gerekli teknik bilgiyi aktardı" dedi.



PKK'nın 2004'te saldırılarına yeniden başladığını belirten Ergen, uzaktan kumandalı EYP'lerle o zaman tanıştıklarını ve bu patlayıcılarla yapılan saldırılarla birçok şehit verildiğini belirterek sinyal kesici Jammer'ların da bu tarihten itibaren kullanılmaya başladığını söyledi.

"Aracı 5. Sırada Olan Komutanın Geçişi Sırasında Patlatıldı"

"Şırnak'ta kurmay başkanı olarak görev yaptığım dönemde bir tabur komutanımızın aracını hedef almıştı. Arkadaşımızın aracı konvoyda 5'inci sırada olduğu halde tam onun geçişi sırasında menfezin altına konulan bomba patlatıldı. Muhtemelen komutanın 5'inci araçta olduğu bilgisi ulaşmıştı ve geçiş sırasında gözlemlediklerinden patlattılar" diyen Ergen, EYP'nin kullanım biçimine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Önce bir patlama noktası seçiliyor. Patlayıcının içerisine çivi, somun, cıvata, delici parçalar takviye ederek güçlendiriliyor. Sonra patlayıcının olduğu alanı gören bir kontrol noktası seçiliyor. Birbirlerini arazide görecek şekilde hem patlayıcıda anteni olan bir sinyal verici hem de orayı gözleyen gözcü militanın elinde sinyali gönderecek telsiz vb. gibi cihaz olması gerekiyor. Hedef geldiğinde istenilen aracın geçişi sırasında düğmeye basılıp sinyal gönderilerek patlayıcıdaki telsiz aracılığı ile düzenek harekete geçirilerek patlatılıyor."

 Gelişen teknoloji sayesinde önlem almanın kolaylaştığını belirten Ergen, "Ancak EYP'ler bir şekilde kendini yenileyen özellikleriyle halen tehlikeli olmayı sürdürüyor. Bunlar maalesef bize o sözde beş yıllık sükûnet döneminde bazısı dostlarımız sandığımız ülkelerin hediyesi oldu" diyte konuştu.

eyp yapımını yabancı istihkamcılar pkk öğretti