Facebook Gittikçe Totaliterleşiyor: Şimdi de Bütün Bir Kıta Engellendi

TAKİP ET

Facebook, Avustralya'da haber kuruluşlarının içeriklerini ve bazı hükûmet sitelerini engelledi.

Son yıllarda devlet dışı aktörler, özellikle uluslararası şirketler, devletlerin egemenliğine açık açık meydan okumaya başladı. Facebook da her geçen gün ulus devletlerle boy ölçüştürmeye devam ediyor. Sözde politikaları gereği uzun bir süredir kullanıcıların yaptığı paylaşımlara tamamen taraflı bir değerlendirme sonucunda çeşitli kısıtlamalar ya da bütün bütün engellemeler getiren Facebook, artık işin cılkını çıkardı. 

Avustralya parlamentosunun alt kanadı tarafından onaylanan ve ardından Senato'ya sunulan sosyal medya yasa tasarısı, hükûmet ile Facebook'u karşı karşıya getirdi. Yasa tasarısı, Avustralya merkezli haber kuruluşlarının Facebook ve Google'da yayımladıkları kendi içerikleri karşılığında reklam gelirlerinden pay almasını öngörüyor. Ancak Facebook, söz konusu yasa tasarısına karşı misilleme yaparak bu sabahtan itibaren Avustralya menşeli haber kuruluşlarının içeriklerine ve hükûmete ait bazı internet sitelerine engel koydu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Facebook'a tepki göstererek "Bizi korkutamayacaklar" dedi. Morrison, Facebook'un kararını "küstah ve hayal kırıcı" olarak nitelendirirken büyük teknoloji şirketlerinin dünyayı değiştirebileceğini ancak dünyayı yönetemeyeceklerini vurguladı.

Morrison, "Facebook'un bugün Avustralya'yı 'arkadaşlıktan çıkarması' sağlık ve acil yardım hizmetleriyle ilgili temel bilgilere erişimi kesmesi, küstahça olduğu kadar hayal kırıklığı yaratan adımlardı. Diğer ülkelerin liderleriyle de bu konularla ilgili olarak düzenli temas içindeyim. Facebook bizle yapıcı bir işbirliği geliştirmeli" diye konuştu. Gerçekten de Facebook'un Avustralya'da engel koyduğu resmî internet siteleri arasında kimi sağlık ve acil yardım siteleri de var. Örneğin itfaiye hizmetlerine getirilen bu tür bir engelleme, çalı yangınları ve sel mevsiminde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bunun dışında aile içi şiddet yardım hattı, kent konseyleri ve politikacıların hesapları da engellenenler arasında. Yani mesele, haber kuruluşlarının da ötesinde.

Artık devletlere kafa tutmaya başlayan sosyal medya devi, daha sonra bu yaptığının bir hata olduğunu kabul ederek Avustralya'da engel koyduğu sitelerin birçoğuna erişimi yeniden sağladı. Ancak asıl endişe verici olan Facebook ve türevlerinin bu cür'eti olmalı. Ayrıca Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerini satmakla meşhur.

Facebook Avustralya Erişim Engeli Mark Zuckerberg