Facebook'a Bir Fiske de Kanada'dan

TAKİP ET

Avustralya'nın ardından Kanada da haber içeriği için Facebook'tan ödeme talep etti.

Geçtimiz günlerde yayımladığımız Facebook Gittikçe Totaliterleşiyor: Şimdi de Bütün Bir Kıta Engellendi başlıklı haberde, Avustralya'da Senato'ya sunulan sosyal medya yasa tasarısına mukabelen Facebook'un Avustralya menşeli haber kuruluşlarının içeriklerini ve bazı hükûmet sitelerini engellediğini duyurmuştuk.

Ulus devletlerin egemenliğine kafa tutan Facebook'a karşı tepkiler gün geçtikçe artıyor. Bütün bir kıtayı engelleyen Facebook'a, bir fiske de Kanada'da vuracak. Haber içerikleri için Facebook'u ödeme yapmak zorunda bırakacağını duyuran Kanada Hükûmeti, sosyal medya devinin misillemeleriyle yılmayacağını da bildirdi.

Kanada Miras Bakanı Steven Guilbeault Perşembe günü yaptığı açıklamada, Facebook ve diğer şirketlerin yerel olarak oluşturulmuş içeriklere kendi platformlarında yer verebilmeleri için bir lisans ücreti ödemelerini zorunlu tutan Avustralya’dakine benzer bir yasa tasarısı hazırlanacağını söyledi.

Bakan Guilbeault gazetecilere verdiği demeçte, "Kanada bu savaşın ön saflarında... gerçekten bunu yapan dünyadaki ilk ülkelerdeniz" dedi. Bakan ayrıca, Silikon Vadisi devlerinin haber içeriği için ödeme yapmalarını gerektiren yasaları, yakında birçok devletin kabul edebileceğini öngördü.

İlgili yasaları kabul eden devletlerin sayısı arttıkça Facebook'un artık Avustralyalı kullanıcıların bütün haber içeriklerine erişimlerini kesmesi gibi misillemeler yapamayacağına dikkat çeken Guilbeault, sosyal medya devinin belirlediği tutumu, "tamamen sürdürülemez" olarak nitelendirdi.

Öte yandan Kanada'nın hedefindeki yegâne teknoloji devi Facebook değil. Guilbeault, Google'ın da söz konusu yasalara tâbi olabileceğini söyledi. Google ise hâlihazırda Kanadalı medya şirketleriyle ödemelere ilişkin müzakereleri sürdürüyor. Zaten Facebook'un aksine Google, Avustralya'daki medya şirketleriyle de bu konuda anlaşmalar yapmıştı.

Facebook Kanada Avustralya Sosyal Medya Yasası Engelleme Facebook Boykot Google