Fahrettin Altun'dan ABD'ye S-400/F-35 Cevabı: Gayriresmi Teklifler Yetmez

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD'nin S-400'lerin Ukrayna'ya verilmesi karşılığında Türkiye'nin F-35 programına alınması teklifine yanıt verdi.

Geçtiğimiz günlerde Wall Street Journal'da Paul Kolbe imzalı bir makale yayımlanmış ve Kolbe, Rus hava güçleri karşısında hava desteğine ihtiyacı olan ve Batı ülkelerine hava sahasının kapatılması konusunda adeta yalvaran Ukrayna'ya Türkiye'nin elindeki S-400'lerin verilmesi karşılığında, ABD'nin CAATSA yaptırımlarıyla F-35 programından Türkiye'yi F-35 programına geri alabileceğini yazmıştı. 

Wall Street Journal: Türkiye S-400'leri Ukrayna'ya Gönderebilir, Ankara-Washington İlişkileri Düzelir


Halk TV'nin aktardığına göre İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un makaleye verdiği cevap, yine Wall Street Journal'da yayımlandı. Fikrin hiçbir şekilde gerçekçi olmadığını ancak Türkiye'nin Batı ile yaşadığı sorunları tartışmak için bir fırsat sunduğunu belirten Altun, "Türkiye'nin (hava savunma sistemi edinmek için) öncelikle ABD ile görüştüğünün ancak ABD'nin Patriot sistemini satmayı reddettiğinin görmezden gelindiğini" vurguladı.

"Türk-Rus Gerginliğinin Zirvede Olduğu Dönemde Patriotları Ülkemizden Nasıl Çektiğinizi Unutmadık"

Türkiye'nin dünyanın en tehlikeli ve istikrarsız bir bölgede bulunduğunu belirten Altun, "Karşılaşılan tehditler ABD'den gelen ret ile sihirli bir şekilde yok olmadığına göre Türkiye alternatif sistemler aramak durumunda kalmıştır. Eski Başkan Donald Trump da görevde iken bunu kabul etmişti. Dolayısıyla o dönemde Türkiye'nin Patriot satın alma seçeneği ortadan kaldırılmıştı. Ayrıca Türkiye, Türk-Rus ilişkilerindeki gerginliğin had safhada olduğu bazı dönemlerde müttefiklerimizin Patriot bataryalarını ülkemizden nasıl çektiğini hala unutmamıştır" dedi.

"Ödül Gibi Sunulan Fikir"

"Bu tecrübeler nedeniyle Türk halkı, artık Batı'nın Patriot tedarikine ilişkin verdiği hiçbir 'gayri resmi taahhüdü' ciddiye almamaktadır" diyen Altın, "Türkiye'nin siyasi nedenlerle F-35 programından hukuka aykırı olarak çıkarılması, Türkiye'nin kendisine ödül gibi sunulan 'programa tekrar alınma' fikrini ciddiye almasını da zorlaştırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Batı'nın engellemelerine rağmen Türkiye'nin şu anda Ukrayna ordusunun envanterinde bulunan Bayraktar SİHA'larını geliştirdiğini belirten Altun, Kanada'nın Türkiye'ye getirdiği silah ambargosunu hatırlatarak "Ancak NATO müttefikleri arasındaki savunma iş birliğinin manasız bir şekilde politize edilmesi, Türkiye'nin yabancı devletlere bağımlılığını azaltmış ve Türk şirketlerini yenilik yapmaya sevk etmiştir" diye konuştu.

"Gayriresmi Teklifler Yetmez, F-35'leri ve Patriotları Ön Koşulsuz Olarak Teslim Etmeliler"

70 yıllık NATO müttefiki Türkiye'yle ilişkilerin normalleştirilmesinin ABD'nin sorumluluğunda olduğunu belirten Altun, Ukrayna krizinin Türkiye'nin stratejik önemini hafife alan, NATO'nun 'beyin ölümü yaşadığını' ileri süren ve milli sınırların artık tartışma konusu olmadığını düşünenlerin çuvalladıklarını ortaya koyduğunnu belirterek AB üyeliğini stratejik bir hedef ve NATO müttefikliğini "gurur vesilesi" gören Türkiye'nin Batı'dan hak ettiği desteği görmeyi beklediğini söyledi. "Bu ilişkiyi onarmak için sözde gayriresmi teklifler değil, güven artırıcı adımlar gerekmektedir" diyen Altın, "Söz konusu yazıdaki öneri üzerinden açıklamak gerekirse, Batı'nın bugün yapması gereken, F-35 savaş uçaklarını ve Patriot bataryalarını ön koşulsuz olarak Türkiye'ye teslim etmektir" ifadelerini kullandı.

fahrettin altun abd rusya ukranya ukrayna s-400 f-35 gayriresmi teklifler yetmez ön koşulsuz teslim