Fahrettin Koca: 4 Ay Önce Hastanelere X-Ray Cihazı Konulması Talimatı Vermiştim

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dr. Ekrem Karakaya'nın ölümünün ardından açıklama yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Konya Şehir Hastanesi'nde çalışan Dr. Ekrem Karakaya, görevi başında uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Dr. Ekrem Karakaya'nın hayatını kaybetmesinin ardından greve giden ve yurdun muhtelif yerlerinde protestolar yapan doktorlar, başta polis olmak üzere pek çok kişi tarafından şiddete uğradı. 

Cumhurbaşkanı Danışmanı Mariam Kavakçı Grev Yapan Doktorları Hedef Gösterdi

İstanbul'da Sağlıkta Şiddete Karşı Çıkan Doktorların Eylemine Polis Müdahalesi


Olayın ardından HaberTürk'ten Fatih Altaylı'ya konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, doktorlara şiddetin genellikle plansız ve anlık öfke ile gelişen olaylar olduğunu, bu nedenle olaylara anında müdahale etmenin kolay olmadığını savundu.

"4 Ay Önce Talimat Verdim"

Dr. Ekrem Karakaya'nın öldürülmesini örnek gösteren Koca, "Bu olayı gerçekleştiren kişinin kendisi de bir hastane çalışanı. Hastane güvenlik elemanı" dedi.

Güvenlik önlemlerinin artırılması için aylar önce talimat verdiğini belirten Koca, "X-ray cihazları ile ilgili 4 ay önce talimat verdim. Tüm hastanelerde mutlaka tüm girişlere koyulması için. Ancak devlette süreçler var. İhaleye çıkılacak. Sayı çok olduğu için bir anda bulunması, alınması mümkün değil. En kısa zamanda koyulacak ama bugün söyleyelim, yarın tamamlansın olamıyor ne yazık ki!" diye konuştu.

"Hekimlerin Tahammülü Azaldı"

Pandeminin getirdiği yorgunlukla birlikte "hekimlerin tahammülünün azaldığını" iddia eden Koca, "Kadir bilmezlik olduğunu düşündükleri durum, kırılganlık getirdi. Bu da hasta ile hekim arasındaki gerilimi arttırıyor. Şiddetin artışında bu bir etken. Biz bu süreçte şiddeti önlemeye yönelik 2 yasa çıkardık. Eskiden şiddet uygulayan kişi yargıya götürülüyor ama hakimler serbest bırakıyordu. Biz bunu katalog suçlara aldırdık. Şikayete konu olmadan dava açılmasını sağladık çünkü özellikle sağlık çalışanının şikayeti ile başlayan süreçlerde sağlık çalışanları daha çok hedef oluyordu. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ağır suçlar kategorisine girdi. Cezalar bir bölü altı oranında arttırıldı" dedi.

Koca'nın hatırlattığı sağlıkta şiddet yasasının aksine Şanlıurfa'da Dr. Şeyhmus Baraj'ı linç etmeye çalışan hasta yakınları serbest bırakılmıştı.

Şanlıurfa'da Saldırıya Uğrayan ve Diplomasını Yırtan Dr. Şeyhmus Baraj'dan Açıklama

İki Doktoru Rehin Alan Saldırgan Tahliye Edildi

sağlık bakanı fahrettin koca 4 ay önce hastanelere x-ray cihazı konulması taliimatı talimatı vermiştim dr. ekrem karakaya