Fahrettin Koca: Bugün İtibarıyla Aktif Vakalarımızın Yüzde 81'i Tam Aşılı Olmayan Kişiler

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu toplantısı sonrasında düzenlenlediği basın toplantısında önümüzdeki hafta yüz yüze eğitimin başlayacağını belirten Fahrettin Koca, bir önceki toplantıda söylediği "Tünelin ucundaki ışık göründü"  sözünü hatırlatarak "Bugün tünelin çıkışı görünüyor diyebilirim" diye konuştu.

"Bugün itibariyle aktif vakalarımızın %81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Yani 500 bine yakın olan vakamızın %81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Hastanede yatan hastaların %90'ını da aşı olmayanlardır. Vefat eden vatandaşlarımızın %90'ı ya hiç aşı olmamış ya da aşıları eksik kişilerdir" diyen Koca, "Önümüzdeki hafta başından itibaren çocuklarımız gençlerimiz okullarına kavuşacak. Tüm gayretimiz onlara yüz yüze eğitim vermek ve bunun sürekliliğini sağlamaktır. Gençlerin eğitimin eksik kalması bugün ve geleceğimiz için çok üzücüdür" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca'nın ardından açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başladığını belirterek, "Okullarımızın bir daha kapanmaması için tüm velilerimiz öğretmenlerimiz ve personelimize çağrı yapmak isterim. Lütfen belirlediğimiz kurallar harfiyen uyalım. Bu kurallara uyalım ki okullarımız bir daha kapanmasın. Süreç tüm paydaşları ilgilendiren bir süreçtir. Yine bu süreçte İçişleri Bakanlığımızdan çok destek gördük. Bir kez daha vurgulamak istiyorum. Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır" dedi.

"Tek doz aşı korumuyor, iki doz aşının yapılması gerekiyor. İsrail'deki çalışmalar mRNA aşısında 7-8 ay sonra hatırlatma dozu gerektiğini gösteriyor. Sinovac için 3. doz gerekiyor. Aşısını tamamlamış kişi sayısı 35 milyon. Bu kişişlerin vaka yükü yüzde 13 hastane yükü yüzde 10" diyen Koca, "AVM, restoran ve kafeler için PCR gibi bir uygulmayı gündeme almadık. Önümüzdeki dönemde de ben aşılanma oranıyla birlikte salgının ülkemizin gündeminden düşeceğini, vaka sayılarının azalacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

12 Yaş Üstü İçin Aşılama

"12 yaş üstü de 15 yaş üstünde olduğu gibi tercihe bağlı yapılabilir" diyen Koca, "Avrupa ülkelerinde bizden fazla aşı yapan Almanya dışında başta bir ülke yok" şeklinde konuştu.

Aşının zorunlu olmaması ve tercihe bağlı olarak devam etmesi gerektiği kanaatinde olduklarını belirterek "Aşılanmayanların okula alınmama gibi bir durumu olmaz" diyen Koca, "Öğretmenlerimizin aşılanma oranlarının giderek arttığını görüyoruz. Şu an öğretmen ve çalışanlarda en az 1 doz oranı yüzde 88’i buldu. 2 doz aşısını tamamlayanlar yüzde 75’i buldu. Yüzde 4,4 oranında son 6 ay içinde hastalığı geçirenler var. Bu yüzde 92.5 oranı demek. Yüzde 100’e, 7 buçuk kalmış" ifadelerini kullandı.

Ayrıntılar geliyor...

Fahrettin Koca Bugün İtibarıyla Aktif Vakalarımızın Yüzde 81'i Tam Aşılı Olmayan Kişiler