Fahrettin Koca Delta Varyantı Verilerini Açıkladı

TAKİP ET

Fahrettin Koca, delta varyantının 36 ilde toplam 750 kişide tespit edildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Delta varyantı ile ilgili sorulara yanıt veren Koca, "Delta varyantı sayıları giderek artıyor, dünyada arttığı gibi. Şu an 750’leri buldu. İl sayısı da 36’ya çıktı. Delta Plus varyantı 3 tane olarak devam ediyor. 3 ilde” şeklinde konuştu.

Gündemimizde Yeni Tedbirler Yok

Bakan Koca, Kurban Bayramı sebebiyle yaşanacak hareketliliğin vaka sayılarına olacak olumsuz etkisi üzerine koronavirüs tedbirlerinin yeniden getirilme ihtimali olup olmadığı sorusuna, ''Herhangi yeni bir kapatma ve kısıtlama doğrusu önermiyoruz ama toplumsal bağışıklık oluşana kadar herkesin tedbirler noktasında hassasiyet göstermesini, yani maske, mesafe, kişisel tedbirlere, kişisel güvenlik çemberinin korumasına önem göstermesini, kapalı, havalandırılmamış ortamlarda bulunmamasını, kapalı ortamlarda da maskeye devam edilmesini öneriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Aşılamada Zorunluluk Yok

Aşılamaya zorunluluk getirilip getirilmeyeceği sorusuna yanıt veren Koca, zorunluluk yerine ikna çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Aşılamanın artması için insanların ayağına bile gidilebilecek bir sistem geliştirdiklerini belirten Koca, “Şu an gündemimizde zorunlu olarak kamu olarak bir zorunluluğu gündemimize almak istemiyoruz. Daha çok vatandaşımızı ikna etme yöntemini kullanmak istiyoruz. Gerektiğinde ayağına gitme dahil olmak üzere her yöntemi denemek istiyoruz. Bunu da sahada yaygın bir şekilde zaten yapıyoruz. Her geçen gün artıyor. Doğu ve güneydoğuda oranların düşük olduğunu görüyorsunuz ama giderek oralarda da bir artışın olduğunu görüyoruz. Hakkari’de mesela şu an yüzde 50'lilere gelmiş oldu. Şırnak'ta yüzde 40'a gelmiş oldu. Ardahan'da yüzde 50'lerde olduğunu görüyoruz. Kars’ta benzer şekilde. Adıyaman’da yüzde 50'ye yakın. Giderek o bölgelerde bir artışın olduğunu. Ama bizim vatandaşın ayağına gidip daha mobil yoğun ekipler ile devrede olmamız gerekiyor. Vatandaşı ikna etme dışında bir yaptırımla yapmak istemiyoruz. Özel sektör yapabilir mi, o bizim dışımızda. İkna dışında bir yöntemle yapılmasının doğru olmadığı kanaatindeyiz” dedi.

Türkiye'de Dördüncü Dalga Yok ama Olmayacağı Anlamına Gelmez 

Türkiye’de dördüncü dalga gibi durum olmadığını ancak gerekli önlemler alınmazsa görülebileceğini belirten Koca, “Şu anda böyle bir durum yok. Olmayacağı anlamına gelmez. Bunun olmaması için tek şart aşılama. Yoğun aşılamanın yapılabilir olması, toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi ancak bu dördüncü dalgayı önleyebilir” açıklamasında bulundu.

Koca, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın ‘Bugüne kadar aşı hiçbir salgını bitirmemiştir’ açıklamalarını da değerlendirmeye alarak, ''Toplumsal bağışıklık yüzde 70, hatta 80 oranında olduğunda sağlandığında salgın biter veya azalır. En azından normal hayata döner” şeklinde konuştu.

 

 

fahrettin koca kabine toplantısı aşılama delta kurban bayramı