Fahrettin Koca, 'Test Sayısını Azaltarak Vaka Sayısını Düşürüyorlar' İddialarını Yanıtladı

TAKİP ET

Sağlık sistemi hakkındaki olumsuz eleştirilere yetişmeye çalışan Sağlık Bakanı Koca, vaka sayılarının azalmasını test sayısının azalmasına bağlayan kişilere yanıt verdi.

Edirne'de pandeminin seyrine yönelik açıklamalar yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'test sayılarının düşüşüne bağlı olarak azalan vaka sayıları' iddiasını inkar etti.

Koca, ''Vaka sayılarındaki düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak, test sayıları düşürülerek vaka sayılarının düştüğü yönünde asılsız ve iyi niyetli olmayan değerlendirmelere görüyoruz. Test semptom gösteren ya da temaslı kişilere yapılmaktadır. Vakadaki azalma test sayısının azalması ile ilgili değil.

Kısıtlamalarla birlikte temasların azalması beklenen durumdur. Bu da hem müracaatları hem de filyasyon kaynaklı testlerin sayısını düşürmektedir. Tüm Türkiye'de son iki haftada Hastaneye başvuru yarı yarıya düştü. Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur'' diyerek iddiaları yalanladı.

Sırası Gelen Vatandaşlar Aşı Olsun

Valilikle görüşerek çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

- Bölgelerde durum değerlendirmesi yapıyoruz. Tedbirleri yerinde kontrol etmek için Edirne’deyiz. Trakya bölgesindeki 4 ilimizi ele alacağız. Edirne’deki çalışmalarımızı valilimizle görüşümemizle başladık.

- Yeni ihtiyaçları gözden geçirdik. Edirne, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli’ni değerlendireceğiz. Vaka sayılarında hızlı düşüşü sağlayacağımıza inanıyoruz. Yakında durumun ağır hasta ve vefatlara da yansıyacağını biliyoruz.

- Geçtiğimiz haftalarda yeni bir pik dönemi yaşadık. Tam kapanma bir zaruret haline geldi. Vatandaşlarımızın bu fedakârlığı sayesinde hedefimize ulaşacağız. Bu sürecin sonunda vaka sayılaırnın çok azaldığı gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz.

Hastaneye gittiği halde aşı olamayan ve yaşı tuttuğu halde randevu alamayan onlarca insanın şikayetini görmezden gelen Bakan, ''Sırası gelen tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum'' diyerek vatandaşları aşı olmaya davet etti.

fahrettin koca edirne test sayısı vaka oran düşüş sağlık bakanı