Fahrettin Koca Vakaların Pozitif Çıkma Oranının Yüzde 10'a "Düştüğünü" Açıkladı

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Koca, Türkiye genelindeki testlerin pozitif çıkma oranının yüzde 10'a düştüğünü, bu oranın Nisan ayında yüzde 20 olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde vaka sayılarını açıklamadıklarını itiraf eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya ile gerçekleştirdiği röportajda bir dizi çarpıcı açıklamaya daha imza attı. Muhalefetin gerçek verilerin gizlendiği yönündeki iddialarının gerçeği yansıttığının ortaya çıkmasından sonra Türkiye, Çin Virüsü ile mücadelenin adeta iç yüzünü öğrenmeye başladı.

Risk haritalarından filyasyon ekiplerine ilişkin bilgilere kadar mücadelenin her boyutunu ortaya koyan bilgi sistemine erişim şansı bulan Sarıkaya, hasta ile vaka arasında ayrım yapıldığı öğrenildikten sonra merak konusu olan vaka sayılarına ilişkin "Türkiye genelindeki testlerden pozitif çıkma oranı nedir" şeklindeki kritik soruyu da Bakan Koca'ya yöneltti.

Türkiye genelindeki vaka sayısının illere oranına dair Bakan Koca'nın herhangi bir rakam telaffuz etmekten kaçındığını kaydeden Sarıkaya, testlerin ne oranda pozitif çıktığı konusunda ise sistemin şeffaf olduğunu kaydetti. Başkent Ankara'da bu oranın yüzde 40'lara dek yükseldiğini, şu an ise yüzde 25'e gerilediğini; İstanbul'da da yüzde 60'a dek yükseldiğini ve yüzde 20'ye gerilediğini belirten Sarıkaya, Türkiye geneline ilişkin bilgiler için yazısında Bakan Koca'nın şu cümlelerine yer verdi:

"Nisan ayında testlerden pozitif çıkma oranı %20 idi; yani 5 kişiye test yapılmışsa biri pozitif çıkıyordu, bu oran şimdi %10’a düştü. Ama illere göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin Ankara’da geçen hafta vaka sayısı Türkiye genelinin %24’ünü aştı, bu hafta ise %12 seviyesine düştü. İstanbul’daki oranı ise Türkiye’deki vaka sayısının %15’i seviyesinde."

 

sağlık bakanı fahrettin koca muharrem sarıkaya