Fahrettin Koca'dan Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Açıklamalar

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında halka seslendi.

Bilim Kurulu toplantısı sonrasında konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısında aşı etkinliği analizinin sonuçlarının, okullarda alınacak tedbirlerin, aşı programının ve uyulması gereken tedbirlerin ele alındığını söyledi.

Okulların açılması için gereken tedbirlerin bulunduğu "çalışma rehberi"nin Bilim Kurulu tarafından hazırlandığını ve bu rehberin YÖK ve MEB işbirliği ile uygulamaya hazır hale getirileceğini belirten Koca, "Okullarımızda yüz yüze eğitim ve bunun sürekliliği tek hedefimiz" dedi.

Virüsün mutasyona uğramasının beklenen bir durum olduğunu ve bu mutasyonlara karşı tedbirlerde bir değişiklik olmadığını belirten Koca, "Virüse yiğitlik olmaz, kimse 'ben gencim, bağışıklık sistemim güçlü' diyerek tedbirlerden vazgeçmemeli" dedi.

3 Doz Aşı Olanlar 2 Doz Aşı Olanlardan Daha İyi Korunuyor

"Korkmayın ama tedbiri elden bırakmayın" diyen Koca, 31 milyon aşılı vatandaşın üzerinde yapılan araştırmaya göre "3 doz aşı olmuş kişilerin 2 doz aşı olmuş kişilere göre hem hastalığa yakalanma oranında hem de hastaneye ve yoğun bakıma yatışta daha iyi korunduğu anlaşıldı" şeklinde konuştu.

"3 doz inaktif aşı ile 2 doz inaktif aşı ve 1 doz mRNA aşısı yapılmış kişiler benzer oranda korunuyor. Bunun yanında 3 doz aşı olmuş kişiler 2 doz aşı olmuş kişilerden daha iyi korunuyor. 2 doz inaktif aşı olmuş vatandaşlarımızın 3. doz ister mRNA ister inaktif aşı yapılmasının gerekli olduğu anlaşılmıştır" diyen Koca, "Ön sonuçlar belirli süre sonra 2 doz mRNA aşısının da koruyuculuğunun düşebileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıracak 18 yaşından küçük kişilerin ve yurt dışına giden ve gittiği ülkenin kuralları gereği aşı olması gereken ancak ülkemizdeki yaş sınırının altında kalan kişilerin velileri tarafından müracaat edilmesi halinde aşı yaptırılabileceğini belirten Koca, 12 yaşından büyük ve kronik hastalığı olan kişilerin aşı yaptırabildiğini söyledi.

Fahrettin Koca'dan Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Açıklamalar