Faşist Baas Rejiminin Irak Türkmenlerini Katlettiği Altunköprü Soykırımı'nın 32. Yılı

TAKİP ET

Irak Türkmenlerine yönelik 28 Mart 1991 tarihinde Altunköprü kasabasında gerçekleştirilen katliamının üzerinden 32 yıl geçti. 102 Irak Türkmeni, yaşlılar ve çocuklar da dahil olmak üzere Saddam Hüseyin rejimi güçleri tarafından öldürülmüştü.

Irak Türkmenlerine yönelik 28 Mart 1991 tarihinde Altunköprü kasabasında gerçekleştirilen katliamının üzerinden 32 yıl geçti. 102 Irak Türkmeni, yaşlılar ve çocuklar da dahil olmak üzere Baasçı Saddam Hüseyin rejimi güçleri tarafından öldürülmüştü. 

Körfez Savaşı sırasında Irak'ta yaşanan kargaşa ortamı, Kürt ve Şii unsurların ayaklanmalarını tetikledi. Peşmerge güçleri Kerkük'ü kontrol altına almaya çalıştı. Ancak, Irak Ordusu Kerkük'e yürüyüş harekatına başladığında peşmergeler geri çekildi.

Peşmerge geri çekilince, Saddam rejimi güçleri Türkmenlere yönelik sözde bir intikam kampanyası başlattı. Irak Ordusu, isyan bile etmeyen Türkmenlere saldırarak Altunköprü, Tazahurmatu ve Kerkük'ten topladığı 102 Türkmeni infaz etti.

Katledilenler arasında gençler ve çocuklar da vardı. 25 kişi 18 yaşından küçüktü. Cemil Süleyman Abbas adında bir 8 yaşındaki Türkmen çocuk da katledildi. Kemal Sabır Ahmet ise 10 yaşındaydı.

Irak Türkmenleri, 1922 yılından bu yana birçok soykırıma uğradı. Bunların bazıları peşmerge ve diğer Kürt grupları tarafından gerçekleştirilirken, diğerleri Arap milliyetçisi Saddam Hüseyin rejimi tarafından yapıldı.

Altunköprü kasabası, özellikle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından ABD işgali sonrası Kürtleştirilmeye çalışılan bölgelerden biriydi. Ancak, kasaba 20 Kasım 2017 tarihinde peşmerge işgalinden kurtarıldı.

Irak Türkmenleri, tarih boyunca yaşadıkları acı olaylar nedeniyle uluslararası toplum tarafından tanınmayan bir azınlık olarak kalmaya devam ediyorlar. Türkmenler, ülkelerinde eşit haklara sahip olmak için mücadele ediyorlar.

altunköprü altunköprü katliamı altunköprü soykırımı ırak türkmenleri