Faşist Molla Rejimi Devriliyor mu? İran'da Kadınlar Başlarını Açmaya Başladı

TAKİP ET

İran genelinde kadınlar başlarını açmaya başladı.

1979 İran İslam Devrimi ile mollalar tarafından ele geçirilen Tahran rejimi, ülkede şeriat esaslı bir anayasa oluşturdu ve kadınlara kamusal alanlarda başörtüsü takmayı ve bol kıyafetler giymeyi mecburi kıldı. Yıllardır ülkede başlarını örtmeyen kadınlara para ve hapis cezaları veriliyor.

BBC'nin haberine göre Devrim'in üzerinden 40 yıl geçtikten sonra rejim kadınlara başlarını örtmeyi dayatmakta zorlanmaya başladı. Tahran rejimi başörtüsü zorunluluğunu uygulayabilmek için 12 Temmuz'u "Tesettür ve İffet Günü" ilan etti ve tesettürü özendiren etkinlikler yapılmaya başlandı.

Ülkenin yargı erki başkanı başörtüsüne karşı çıkanları "İslam Cumhuriyeti'nin yeminli düşmanları" olarak niteledi ve istihbarat örgütlerini bu kişilere karşı harekete geçmeye çağırdı. Ayrıca İran polisi, başörtüsünü takmayanlara devlet kurumlarında, toplu taşıma hizmetlerinde ve bankalarda hizmet verilmemesini istedi.

"Kadın Devrimi"

Tahran rejimi baskılarını artırırken kadınlar ülke genelinde başörtülerini çıkararak eylem yapmaya başladı. Pek çok erkeğin de destek verdiği eylemlerden görüntüleri Amerika'da yaşayan İranlı gazeteci Masih Alinejad Twitter hesabında yayımladı.

Tomorrow Iranian women will shake the clerical regime by removing their hijab and taking to the streets across Iran to say #No2Hijab. This is called Women Revolution.
In iran #WalkingUnveiled is a crime.
Iranian men will also join us.#حجاب_بی_حجاب pic.twitter.com/pu3uUA1teM

— Masih Alinejad

faşist molla rejimi devriliyor mu iran kadınlar başlarını başörtüsü açmaya başladı masih alinejad