Faşist Molla Rejimi, Geçen Yıl En Az 582 Kişiyi İdam Etti

TAKİP ET

Faşist molla rejiminin baskısı altındaki İran'da geçen yıl en az 582 kişi idam edildi. Bu sayı, 2015'ten beri görülen en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti.

Faşist molla rejiminin baskısı altındaki İran’da geçen yıl en az 582 kişi idam edildi. Bu sayı, 2015’ten beri görülen en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti.

Protestocuların canına kıydılar

İnsan hakları gruplarının ortak çalışmasına göre, 2021 yılında idam edilen kişi sayısı 333 iken, 2022’de bu sayı yüzde 75 arttı. Geçen yıl Mahsa Amini protestolarına katılan 4 kişi de idam sehpasına gönderildi. Ayrıca hakkında idam cezası verilen ya da ölüm cezası talebiyle hukuki işlem yürütülen en az 100 kişi daha bulunuyor.

Uluslararası tepki istiyorlar

İran İnsan Hakları (IHR) başkanı Mahmud Amiri Moghaddam, uluslararası toplumun idam cezalarına gösterdiği tepkinin faşist molla rejiminin işini zorlaştırdığını söyledi. Moghaddam, “Protestoculara verilen idam cezalarına yönelik uluslararası tepkiler, İran’ın infazları gerçekleştirmesini zorlaştırdı. Bunu telafi etmek ve halk arasında korku yaymak için yetkililer, siyasi olmayan suçlara verilen idam cezalarının infazlarını artırdı. Bu kişiler, İran’ın idam makinesinin düşük maliyetli kurbanlarıdır.” dedi.

Uyuşturucu ve cinayet suçlularına acımadılar

Rapora göre, geçen yıl idam edilen 582 kişiden yüzde 44’ü uyuşturucuyla ilgili suçlar nedeniyle ölüm cezasına çarptırıldı. Bu sayı, 2022’dekine kıyasla iki katından fazla artış gösterdi. Geçen yılki idamların yüzde 49’uysa (288 kişi) cinayetle ilgili suçlardan dolayı gerçekleştirildi. Bu rakam da son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

iran faşist molla rejimi idam infaz mahsa amini hadis najafi