Faşist Molla Rejimi Tarafından Tebriz'de Tutuklanan İnsan Hakları Aktivisti Ekber Naimi'ye 9 Yıl 8 Ay Hapis Cezası Verildi

TAKİP ET

Tahran Temyiz Mahkemesi Güney Azerbaycan Türkü insan hakları aktivisti "Ekber Naimi"ye 9 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Tahran Temyiz Mahkemesi 36. Şubesi, Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Hoy kentinde yaşayan insan hakları aktivisti Ekber Naimi'yi 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Güney Azerbaycanlı gazeteci Mesut Haray'ın haberine göre Ekber Naimi ailesiyle yaptığı görüşmede 19 Temmuz 2021 Pazartesi akşamı Tebriz'de tutuklanmasının ardından Evin Hapishanesi'ne sevk edildiğini ve şu anda karantinada tutulduğunu söyledi.

Gözaltı yöntemini eleştiren Sevil aktivisti, temyiz mahkemesi kararı açıklanmadan tutuklandığını ve yargı tarafından kendisine ve avukatlarına herhangi bir duyuru yapılmadığını belirtti. Yargıtay'ın kararı ancak Ekber Naimi'nin tutuklanıp cezaevine sevk edilmesinden sonra bildirildi.

Tahran Temyiz Mahkemesi 36. Şubesi, ilk derece mahkemesinin kararını onayladı ve Ekber Naimi'yi "yasadışı bir gruba üye olmak" suçlamasıyla 5 yıl, "ulusal güvenliğe karşı komplo kurmak" suçlamasıyla 4 yıl ve "İslam Cumhuriyeti'ne muhalif gruplar lehine propaganda faaliyetleri" nedeniyle de 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İnsan hakları aktivisti hakkında ayrıca iki yıl "ülkeyi terk etme yasağı", iki yıl "siyasi ve sosyal partilere, gruplara ve hiziplere üyelik yasağı" getirildi ve ayrıca "sömürge siyaseti, etnik kökeni teşvik ederek bölücülük üzerine 90 sayfalık bir araştırma makalesi hazırladığı" için de kınandı.

Ekber Naimi Daha Önce de Tutuklanmıştı

Ekber Naimi, 22 Şubat 2020'de İstihbarat Bakanlığı ajanları tarafından Tahran'daki "Homa Havacılık Tamirhanesi"ndeki işyerinde tutuklanarak Evin Hapishanesi 209 Güvenlik Koğuşuna nakledilmiş ve yaklaşık iki ay tutuklu kaldıktan sonra 200 milyon tuman kefaletle serbest bırakılmıştı.

Ekber Naimi Batı Azerbaycan eyaletinin Hoy şehrinde doğdu ve makine mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2012'den beri Homa Havayolları'nın onarım bölümünde çalışıyor. Ancak, Şubat 2020'da tutuklanmasından bu yana işe geri dönemedi.

Akbar Naimi, "Avrin" ve "Günebakan" gibi sivil toplum kuruluşlarının yönetici pozisyonlarında bulunmuştu. Ağırlıklı olarak Azerbaycan Türkçesi eğitimi alanında faaliyet gösteren bu sivil toplum kuruluşlarının her ikisi de faşist İran rejiminin yargı kurumu tarafından kapatıldı.

Faşist Molla Rejimi Tarafından Tebriz'de Tutuklanan İnsan Hakları Aktivisti Ekber Naimi'ye 9 Yıl 8 Ay Hapis Cezası Verildi