Faşist Molla Rejimi Tebriz'de Güney Azerbaycan Türkü 6 Aktivisti Daha Tutukladı

TAKİP ET

İran'ın faşist molla rejimi Güney Azerbaycan'ın kadim başkenti Tebriz'de 6 insan hakları aktivistini tutukladı.

Güney Azerbaycan'ın kadim kenti Tebriz'de süregelen molla rejimi karşıtı eylemler sırasında, 6 insan hakları aktivisti daha tutuklandı. 22 Temmuz akşamı gerçekleşen tutuklamalarda Tebrizli bir aktivist olan Amin Sattari Raouf güvenlik güçleri tarafından tutuklandı.

Eski bir siyasi tutuklu olan Raouf'un tutuklanma nedenlerine veya nerede olduğuna dair bir açıklama yapılmadı. 

Amin Sattari Raouf, Ocak 2018'de ülke çapında düzenlenen protestolarda tutuklanmıştı. 1 Ocak 2018'de güvenlik görevlileri tarafından tutuklanan Raouf, 25 günlük tutukluluğunun sonunda yargılamanın sonuna kadar 100 milyon tuman kefaletle serbest bırakılmıştı. Lakin yargılamalar sonunda 7 Haziran 2018'de Tebriz Devrim Mahkemesi 2. Şubesi tarafından "ulusal güvenliğe karşı suç işlemek için komplo kurmak" suçlamasıyla yedi ay hapis cezasına çarptırıldı.

Aynı yılın 18 Eylül'ünde, tutukluluğunun üçüncü ayında, mahkemenin aynı şubesi, onu "liderliğe hakaret" suçlamasıyla yeniden altı ay hapis cezasına çarptırdı.

Tebriz Devrim Mahkemesi Kararlarının İnfazı 11. Şubesi, 20 Kasım 2018, bu tutukluya haber vermeden iki dava düzenleyerek gıyabında bir yargılama yaptı. Sonrasında da Doğu Azerbaycan Eyaleti Temyiz Mahkemesi Üçüncü Dairesi cezaları "İslam hukukuna aykırı" olarak değerlendirerek yedi aylık cezayı beş yıl, altı aylık cezayı da iki yıl hapis cezasına yükseltti.

Sattari Raouf, iki yıl hapis yattıktan sonra Temmuz 2020'da Tebriz hapishanesinden serbest bırakıldı ve kalan cezası ertelendi.

Beş Aktivist Daha Gözaltına Alındı

Perşembe günü, Rahim Sasaniyan, Yaşar Piri, Sadullah Sasaniyan, Mohsen Abbaspour ve Mohammad Pourali adlı beş Tebrizli milli aktivist Hace (Xace) şehrinde tutuklandı. Devrim Muhafızları'nın Tebriz'deki gözaltı merkezine transfer edildikten sonra, cep telefonlarına el konularak 23 Temmuz 2021'de bu sabah serbest bırakıldılar.

Tebriz'de yaşayan öğrenci aktivisti ve Azerbaycan dans eğitmeni "Şahin Barzegar", dün 22 Temmuz 2021'de güvenlik güçleri tarafından tutuklandı ve bilinmeyen bir yere nakledildi.

Faşist Molla Rejimi Tebriz'de Güney Azerbaycan Türkü 6 Aktivisti Daha Tutukladı