Fatih Altaylı: 190 Bin Suriyeliye İstisnai Vatandaşlık Verilmiş

TAKİP ET

Fatih Altaylı, göç sorununa ilişkin dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

HaberTürk'teki köşesinde kaleme aldığı "Beka sorunu olduğunu bir gün herkes anlayacak ama çok geç olacak" başlıklı yazısında Türkiye'nin göç sorununa değinen Fatih altaylı, Teke Tek'te ağırladığı Mülkiye Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Murat Erdoğan'ın paylaştığı verileri aktardı.

Murat Erdoğan'ı "hep iyimser yaklaşmayı tercihe eden" biri olarak niteleyen Fatih Altaylı, Prof. Erdoğan'ın da artık konunun vahametinin farkında olduğunu belirterek "Meselenin insani boyutunu göz ardı etmemekle beraber, bunun Türkiye için gelecekte büyük bir sorun hatta bir beka sorunu olabileceğine artık o da katılıyor. Ve söylediklerinin özeti şu: 'Bu göçmenler hiçbir yere gitmez. Türkiye’de kalır. Herkes hesabını ona göre yapsın'" dedi.

190 Bin Suriyeliye İstisnai Vatandaşlık

Erdoğan'ın aktardığına göre Türkiye'de geçici koruma altında 3 milyon 746 bin 674 "kayıtlı" göçmen olduğunu, bunların yaklaşık 52 bininin kamplarda yaşadığını belirten Altaylı, "190 bin Suriyeliye vatandaşlık verilmiş. 104 bin kişi de ikamet izni almış" dedi.

"Vatandaşlık meselesi ilginç. Sığınmacıların vatandaşlığa alınması yasal olarak mümkün değil" diyen Altaylı, "Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin teklifi ile olabiliyor. Buna da 'istisnai vatandaşlık' deniyor. Ülkeye faydalı olabilecek kişilerin vatandaşlığa alınabilmesi için yapılmış bir düzenleme. 190 bin Suriyeli “istisnai vatandaş” olmuş. Hangi gerekçi ile belli değil" ifadelerini kullandı.

Türk Halkı Ne Diyor?

"Yapılan anketlere göre Türklerin yüzde 77,6'sı Suriyelilerle hiçbir ortak kültürel özelliğimiz olmadığı kanaatinde. Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu sınır illerine gidildikçe bu oran yüzde 83,4’e kadar çıkıyor. Türkiye vatandaşlarının yüzde 49’u Suriyelilere çalışma izni verilmemesini, yüzde 55’i ise iş yeri açmalarına izin verilmemesini istiyor" diyen Altaylı, "Ve geldik zurnanın zırt dediği yere" diyerek Suriyelilerin düşüncelerinin sorulduğu anketlerin sonuçlarını aktardı.

Suriyeliler Ne Diyor?

Buna göre Suriyeliler içinde Suriye'ye hiçbir şekilde dönmeyi düşünmeyenlerin oranı yüzde 77,8. Suriye'de istedikleri gibi bir yönetimin iş başına gelmesi durumunda dönebileceklerini belirtenlerin oranı ise yüzde 16. Altaylı, bu oranın 2017'de yüzde 59,6 olduğunu belirtiyor.

Nasıl Bir Türkiye Bizi Bekliyor?

"Peki hal böyle iken nasıl bir Türkiye bizi bekliyor diye merak ediyorsanız, çok da merak etmenize gerek yok" diyen Altaylı "Bunu deneyimleme imkanına sahipsiniz. Yarın Taksim’e gelin, bir tur atın. Oradan İstiklal Caddesi'ne girip Tünel’e doğru yürüyün. Göreceğiniz manzara, Türkiye’nin atisi, geleceğidir" ifadelerini kullandı.

fatih altaylı 190 bin suriyeliye istisnai vatandaşlık verilmiş