Fatih Altaylı: Aşı Olmamanız Doğal Seleksiyonu Hızlandıracak Bir Yaklaşım Olur

TAKİP ET

Fatih Altaylı HaberTürk'teki köşesinden aşı karşıtlarına seslendi.

Aşı olmayanlara yönelik olarak önerdiği kısıtlamalar nedeniyle kendisine saldırıldığını ve bu saldırıların devam edeceğini belirten Altaylı, "Aşı olmamak elbette hakları ama bu hakkı kullanmanın da bir bedeli olmuş hep" dedi.

Aşı olmayanlara yönelik olarak getirilmesini önerdiği kısıtlamaların "kendi icadı" ya da yeni bir durum olmadığını belirten Altaylı, "Mesela ilk olarak 1880'lerde 'çiçek aşısı' karnesi bazı ülkelerde gerekli kılındı. 1920 ve 30’larda ise ABD’de bazı eyaletlerde bu toplu taşıma ile yolculuklarda gerekli seyahat belgeleri arasına alındı. Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluşundan sonra 1950’lerde "sarı” aşı karneleri oluşturuldu.

Özellikle Afrika kökenli bazı hastalıkların yayılmasını önlemek için bu ülkelere yapılacak seyahatlerde aşı zorunluluğu getirildi. Elbette aşı olmak zorunda değildiniz ama olmadıysanız bu ülkelere seyahat edemiyordunuz. Bugün hala pek çok Afrika ülkesine giderken bu aşı zorunluluğu var" ifadelerini kullandı.

"Aşı karnesi" uygulamasının bir asrı aşkın bir zamandır var olduğunu belirten Altaylı aşı zorunluluğunun doğru olmadığını ancak aşı olmayanlara kısıtlamalar uygulanmasının dünyanın birçok yerinde başladığını kaydetti.

Aşı karşıtlarına seslenerek "Aşı olmamanıza hiç ama hiç karşı değilim. Olmayabilirsiniz. Hatta olmayın da" diyen Altaylı, "Çünkü aşı olmamanız benim çok inandığım doğal seleksiyonu hızlandıracak bir yaklaşım olur. Evrimi hızlandırmış, gelecek nesiller açısından faydalı bir iş yapmış olursunuz" ifadelerini kullandı.

Fatih Altaylı Aşı Olmamanız Doğal Seleksiyonu Hızlandıracak Bir Yaklaşım Olur