Fatih Altaylı'dan Erdoğan'ın 3. Kez Adaylığına İlişkin Yorum

TAKİP ET

Fatih Altaylı, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın anayasaya aykırı olarak 3. dönem aday olması ihtimaline ilişkin bir yazı kaleme aldı.

AKP ve MHP'nin hazırladığı yeni seçim kanunu düzenlemesinin en erken 1 yıl sonra uygulanabilecek olması nedeniyle seçimin 2023 Haziran ayında yapılacağına ilişkin inancın arttığını belirten Fatih Altaylı, "Hal böyle olunca da, tartışma hemen başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden aday olabilir mi, olamaz mı!" dedi. 

Orhan Uğuroğlu: Seçim Yasası Düzenlemesiyle Erdoğan'ın Adaylık Şansı Bitti

"Orhan Uğuroğlu'nun Yazısını Okuyunca Güldüm"

Kimi anayasa hukuçularına göre Erdoğan'ın daha önce iki kez "Halk tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı" görevine geldiği için 3. kez ancak Meclis'in erken seçim kararıyla aday olabileceğini belirten Altaylı, "Erken seçim olmazsa, aday olamıyor. Bunun tam tersini söyleyen Anayasa hukukçuları da yok değil. Son olarak dün gazeteci dostumuz Orhan Uğuroğlu 'Erdoğan aday olamaz' diye noktayı koymuş. Okuyunca güldüm" dedi.

"Erdoğan'ın 3. Kez Aday Olamayacağını Düşünen Var mı?"

"Gerçekten, Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istediği halde 3. kez Cumhurbaşkanlığı’na aday olamayacağını düşünen, hadi diyelim ki düşünüyor, bu düşüncesine kendi inanan var mı acaba! AK Parti, Erdoğan’ı aday gösterecek ve bu adaylık 'Olamazsın' diye reddedilecek. Böyle bir ihtimal kim görüyor merak ediyorum" diyen Altaylı, Türkiye'deki "sistemi" şu şekilde özetledi:

"YSK Tek Yetkili Mercii"

"Çünkü sistem basit. Adayları kabul veya ret etme yetkisine sahip tek bir kurum var. Yüksek Seçim Kurulu.  Yüksek Seçim Kurulu, 6 Yargıtay, 5 Danıştay üyesinden oluşan 'karma egemen' bir 'yüksek yargı' merciidir.  Kararları kesindir. Tek yetkilidir.

Peki sizce Yüksek Seçim Kurulu’nun yapacağı bir Anayasa yorumuyla Erdoğan’ın adaylığını 'Hayır olamazsın' diye reddetmesi mümkün mü! Bence böyle bir ihtimal hiç ama hiç yok.

Erdoğan istediği müddetçe aday olacaktır. YSK’nın da bu adaylığı reddetmesi asla ve kat'a mümkün değildir. Bu yüzden de bu boş tartışma ile ülkeyi yormanın, muhalefeti korkak göstermenin hiç alemi yoktur."

Fatih Altaylı'nın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

fatih altaylı erdoğan 3. kez aday olabilir mi orhan uğuroğlu şansı kalmadı okucunda okuyunca güldüm yüksek seçim kurulu tek yetkili mercii yorum yazı habertürk