Fatih Altaylı: Geldiğimiz Nokta, CHP'nin O Günkü Yaklaşımının Haklılığını Ortaya Koyuyor

TAKİP ET

Suriye'deki iç savaşın başladığı günlerde CHP'nin Şam rejimiyle görüştüğünü hatırlatan gazeteci Fatih Altaylı, "Bugün geldiğimiz nokta CHP'nin o günkü yaklaşımının haklılığını ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

HaberTürk'teki köşesinde kaleme aldığı "Kendi yarattığı sorunu çözmek" başlıklı yazıda "Belli ki, kardeşim Esad’dan Esed’e dönüşen Esad, yeniden Esad’a dönüşecek" diyen Fatih Altaylı, iktidar yanlılarının bunun yolunu yapmaya başladığını yazdı.

Daha önce de Suriye sorununun Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak olduğunu yazdığını belirten Altaylı, "Bu yüzden Türkiye ile Suriye barışı her iki ülke için de hayatidir. İktidarın ve iktidarın kayıtsız şartsız destekçilerinin bunu anlaması için 11 yıl geçmesi, Türkiye’ye 5-6 milyon Suriyeli gelmesi, yanı başımızda bir terör örgütü devletinin, bir de cihatçı bölgesinin oluşması gerekti. Ve şimdi AK Parti bir kez daha kendi yarattığı sorunu çözermiş gibi yapacak ve bunu bir beceri gibi pazarlayacak. Elhak bu konuda oldukça uzmanlaştılar. Bu konuda kimilerini muhalif zannettiğiniz pek çok da pazarlama elamanına sahipler. Ancak yine de her şeye rağmen, Esad ile kucaklaşmanın, Suudi bin Selman ile kucaklaşmaktan çok daha evla olduğunu söylemem gerek" dedi.

"Peki Türkiye’deki her sorunun sorumlusu olarak gösterilen CHP bugün gelinecek noktayı yıllar önce görerek hata mı yapmış oluyor?" diye soran Altaylı, şu değerlendirmede bulundu:

"CHP Savaşın Başında Suriye'deki İktidarla Görüşüyordu"

"Daha önce de yazdım, CHP Suriye’deki iç savaşın başında, Türkiye’deki iktidar 'Emevi Camiinde Cuma namazı' hayalleri içinde iken Suriye’deki iktidar ile görüşüyordu. Bu görüşmeler, Türkiye’deki iktidarı kızdırıyordu.

Bugün Geldiğimiz Nokta CHP'nin Haklılığını Ortaya Koyuyor

O günün Başbakan’ı CHP’nin Suriye’ye yolladığı heyeti ağır biçimde eleştirirken, kendisine 'İşler umulduğu gibi gitmezse, böyle bir arka kapı ilişkisinin Türkiye’ye yararı olmaz mı?' diye sormuştum. Aldığım yanıt çok da olumlu olmamıştı. Bugün geldiğimiz nokta CHP’nin o günkü yaklaşımının haklılığını ortaya koyuyor.

Faruk Loğoğlu ve CHP Heyeti Suriye'ye Gitmişti

2011’de emekli büyükelçi ve CHP milletvekili Faruk Loğoğlu başkanlığında bir CHP heyeti Lazkiye’ye gitmiş, 2013’te ise Aytuğ Atıcı, Şafak Pavey, Hasan Akgöl ve Mevlut Dudu Şam’da Esad’la görüşmüştü.

Esad o görüşmede Kuzey Suriye’de bir PKK kaynaklı Kürt Devleti kurulması olasılığına dikkat çekmiş, Batı destekli Körfez sermayesinin buradaki istikrarsızlaştırma çabalarına değinmişti. Aradan 10 yıl geçti. Türkiye şimdi kendi başına ördüğü çorabı çıkarmaya çalışıyor.

İktidar bir kez daha kendi yarattığı sorunu çözerek sorun çözücü olmaya çalışıyor. Ben ise hala marabanın ağaya sorduğu sorunun yanıtını arıyorum. 'Ağam biz bu şeyi niye yedik?' Ya da AKP'ye yönelik olarak sorarsak, 'Kendi yarattığın sorunları çözmek başarı mıdır?' Tabii çözebilirse..."

fatih altaylı geldiğimiz notka nokta chp o günkü yaklaşımının haklılığını ortaya koyuyor faruk loğoğlu suriye şam heyeti görüşem görüşme lazkiye