Fatura Kesilmeyeceği Söylenen Yangınzedelere Fatura Gönderildi

TAKİP ET

Manavgat yangınında evlerini kaybeden ve konteyner dağıtılan ailelere fatura kesilmeyeceğine yönelik söz verilmesine rağmen fatura kesildi.

Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV'deki köşesinde kaleme aldığı yazısında "Antalya'nın Manavgat ilçesi bu yıl 28 Temmuz'dan 8 Ağustos'a kadar aralıksız yandı.  Türkiye tarihinin en büyük yangınıydı bu.  Sekiz kişi can verdi. 75 bin hektarlık orman ve tarım arazisi kullanılamaz hale geldi.  İki bini aşkın ev ve iş yeri yandı ve yıkıldı. 400'den fazla konteynır dağıtıldı" dedi.

Ücret Alınmayacağı Söylenmesine Rağmen...

Konteyner evlere elektrik çekilirken kalıcı evlerin yapımı bitene kadar elektrik bağlama ve kullanım ücreti alınmayacağı söylendiğini belirten Saymaz, "Bu söze rağmen Cengiz-Kolin (CK) Akdeniz Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi tarafından bağlama parasını içeren faturalar yollandı.  Karaöz köyünde evi yanan bir vatandaşa hiç harcaması olmadığı halde 190 TL'lik fatura yazıldı. Gerekçe olarak 'Elektrik bağlama bedeli' denildi" ifadelerini kullandı.

Manavgatlı Avukat Umut Çiftçi'nin "Devlet yangınla ilgili önlem almamış, yangın söndürme uçaklarını hazır etmemiş ve ağır hizmet kusuru göstermiş. Söndüremediği yangından sonra konteynırlara 'Bağlama parası alınmayacak' diyerek, elektrik bağlatıyor. Ardından bağlama parası istiyor" dediğini aktaran Saymaz yazısında, "Bir diğer örnek de Sülek köyünden...  Köyde konteynırda yaşayan bir vatandaşa geçen ay 600 TL'lik elektrik faturası geldi. Çiftçi, 'Oysaki insanlara kalıcı konutlarına yerleşene kadar elektrik parası alınmayacağı söylenmişti' diyor" ifadelerine yer verdi.

Yönetmeliğe Aykırı Olarak TOKİ Dayatması Yapılıyor

1959 tarihli Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlere Yapılacak Yardımlara Dair Kanun ile Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkında Yönetmelik uyarınca, yangınzede vatandaşlara "evini yapana yardım" ve "uzun vadeli ödemeler karşılığında devletin konut inşası" şeklinde iki seçenek sunması gerekmesine karşın Valiliğin 21 Eylül'de yaptığı açıklamada "Konutların TOKİ Başkanlığınca yaptırılmasının uygun görüldüğü bildirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

İnsanlar Bedel Kısmı Boş Borç Senetlerine İmza Attırıldı

Saymaz, bu duruma tepki gösteren avukat Çiftçi'nin "Neden kendi evini yapana yardım seçeneği sunulmuyor, 'Evlerinizi TOKİ yapacak, böyle karar aldık' deniliyor. Oysa uygun kredi seçeneği sunulsa, evini TOKİ’nin ihaleyle iş verdiği müteahhitlere değil, kendisi yaptırmak isteyenler var. Daha da vahimi, insanlara talep ve taahhütnamelere, bedel kısmı boş borç senetlerine imza attırıldı. Halen TOKİ'nin evlerine vatandaşın kaç lira ödeyeceği belli değil" dediğini aktardı.
İsmail Saymaz'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

manavgat yangını evlere konteyner fatura kesilmeyeceği söylenmesine rağmen yollandı cengiz kolin