Fay Yasası'na AKP ve MHP Engeli!

TAKİP ET

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin'in fay yasası olarak bilinen değişiklik teklifi AKP ve MHP'li milletvekilleri yüzünden mecliste görüşmeye bile alınamadı.

CHP Adana Milletvekili ve Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin'in fay yasası olarak bilinen, 7269 sayılı kanun ve bazı kanunlarda değişiklik öngören, depremlerde insanların ölümüne neden olan fay zonu üzerinde yapı yapılmasına sınırlama getiren yasa teklifinin görüşülmesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Dr. Şevkin, 2020 yılında yaşanan depremlerde toplam 198 kişinin hayatını kaybettiğini ve bunlardan 168'inin Türkiye'den olduğunu vurgulayarak, “Bu ölümler orta şiddetteki depremler nedeniyle gerçekleşmiş. Dünyada depremler nedeniyle en çok can kaybı veren ülke tartışmasız Türkiye'dir” dedi.

Kanal İstanbul Ülkenin Tamamına Zarar Verecek

1999 depreminden sonra Türkiye'de ‘Özel İletişim Vergisi' getirildiğini ve bugüne kadar 35 milyar 486 milyon dolar toplandığını belirten Şevkin, “Bu paralar nereye harcandı diye soruyoruz. Kimse kusura bakmasın Saray, 'Bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok' diyor. Bu nasıl bir kibirdir? Deprem diye milletin parası kapılmış, 20 yıl kulak üstüne yatılmış. Çağrımızı yineliyoruz: Kanal İstanbul gibi Çılgın rant projeleri  yerine, Depreme karşı önlemler almak üzere aklın ve bilimin ipine tutunun!

Sadece İstanbul'a değil ülkemizin tamamına maddi-manevi büyük zarar verecek, henüz ne kadar para harcanacağı dahi bilinmeyen 'Talan İstanbul'u bırakın, depreme bakın.

Bütün milletvekillerinin vicdanına sesleniyorum: Bugün bu yasa teklifimize hayır verdiğinizde yarın olası bir depremde belki de sizin çocuğunuz, sizin torununuz, sizin eşiniz dostunuz veya siz enkaz altında olacaksınız. Bunun vebalini taşımaya hazır mısınız?” şeklinde konuştu.

adana milletvekili müzeyyen şevkin deprem fay hattı teklif akp mhp reddedildi