Fehmi Koru: 'Yok Devenin Başı' Diyorum

TAKİP ET

Fehmi Koru, "CHP kapatılır" iddialarını değerlendirdi.

Fehmi Koru, kendi sitesinde yayımladığı bir yazı ile yandaş gazeteci Mehmet Barlas ve Nagehan Alçı'nın CHP'nin kapatılabileceğine ilişkin yazılarında söyledikleri sözlere değindi.

Demokrasilerin en belirgin özelliğinin iktidarın "sükunet ve suhuletle" devredilebilmesi olduğunu belirten Fehmi Koru, "Ülke yönetmeye talip olanlar parti kurar veya var olan partilerden birinde siyasi hayata katılır, seçimlere girer ve halktan yeterli oyu almayı başarırlarsa iktidara gelirler. Halkın desteğini kaybedenler, süre dolunca -bazen süre de dolmadan yapılan seçimlerle- yerlerini desteğin yeni yöneldiği kadrolara terk ederler. Yönetim tarzınız demokrasi ise, siyasetle ilgilenmeye başladığınızda bu temel kuralı bilir, kabullenir ve ona göre hareket edersiniz" dedi.

Koltuğunu devretmek istemeyen diktatörlere şahit olunduğunu hatırlatarak Belarus'ta Lukashenko'yu ve ABD'de Donald Trump'ın bile devir teslim işlemini durdurmak için kitleleri ayaklandırmaya kalktığını hatırlattı.

Milli Şef İnönü İktidarı Devretmişti

1950 yılında seçimi kaybeden Milli Şef İsmet İnönü'nün "Kendisine bazı asker kişilerce yapılan 'Diren' telkinlerine rağmen" iktidarı devrettiğini hatırlatan Koru, "Partilerin kapatılabildiği ve bu yönüyle sorunları bulunan bir demokrasi bizimki; ancak askeri darbeler sonrasında veya dolaylı müdahalelerle partileri kapatılan halk kesimleri, bu durumu sineye çekmiyor. Bu durum, kapatılma sonrasında meydana gelen gelişmelerden belli. Kapatılanların yerini alacak yeni partiler kuruluyor ve tabanı olan eğilimler siyasi hayatta varlıklarını ne pahasına olursa olsun sürdürüyorlar" dedi.

"'Cumhuriyet’i kuran parti' olarak bilinen CHP’nin bile kapatılabileceğinden, öndegelen yöneticilerinin cezaevlerine veya yurtdışına gönderilebileceğinden -fantezi kabilinden de olsa- söz edenler çıkabiliyor" diyen Koru, "Yönetimde bulunanlardan rakip siyasi partilere iktidara gelme arzusunu bırakma talepleri eşliğinde 'Millet zaten bunlara kendisini yönetme izni vermez' türü anlaşılması zor yakıştırmalar seslendirilebiliyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan İçin de 'Muhtar Bile Olamaz' Deniyordu

"12 Eylül (1980) askeri müdahalesi sonrasında siyasi hayata dönüş izni verildiğinde, Refah Partisi girdiği ilk seçimde (1984 yerel seçimleri) yüzde 5 oy alamamış, oyu yüzde 4.4’te kalmıştı; 11 yıl sonra yapılan seçimden (1995) ise birinci parti çıktı ve direnmelere rağmen bir yıl sonra iktidarın büyük ortağı olarak hükümet kurabildi. Aynı gelenekten gelen bir kadronun öncülüğünde kurulmuş AK Parti için 'Halk seçmez' veya 'Yeterli oyu alsa bile iktidar verilmez' beklentisi içerisinde olanlar, lideri Tayyip Erdoğan için 'Ne başbakanlığı, muhtar bile olamaz' manşeti atanlar vardı da ne oldu? O zaman da ben ve benim gibi düşünenler zihinleri bulanıklara 'Hadi canım siz de' mukabelesinde bulunuyorduk…" diyen Koru yazısında "Bundan sonra da farklı bir şey olacağını sanmıyorum. Eğer halk bugünkünden farklı kadrolar tarafından yönetilmeyi arzu eder ve bunu oylarıyla belli ederse, ilk seçimde, ülkede, kimselerin itiraz etmeyeceği -itiraz edenler çıksa bile bunun sonuç alıcı fazla bir anlam taşımayacağı- yeni bir iktidar yönetime gelecektir" ifadelerine yer verdi.

Tartışmalar Moral Bozmak İçin Çıkartılıyor

"İsmet Paşa’nın 1950’de, Süleyman Demirel’in, Bülent Ecevit’in, Turgut Özal’ın, Necmettin Erbakan’ın, Mesut Yılmaz’ın daha sonraki yıllarda iktidarı yeni gelenlere teslim ettikleri bir ülke Türkiye. 1946’nın Türkiye’si değil..." diyen Koru, "Tartışmalar moral bozmak için çıkartılıyor olabilir ama gördüğüm kadarıyla o amaca da ulaşmıyor. Moraller bozulmuyor. Bozulmamalı da" ifadelerini kullandı.

Fehmi Koru'nun "'CHP kapatılır, politikacılar yurtdışına sürülür, kazanana iktidar teslim edilmez' diyorlar.. Ben de 'Yok devenin başı" diyorum..." başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Fehmi Koru Yok Devenin Başı Diyorum CHP kapatılır politikacılar yurtdışına sürülür kazanana iktidar teslim edilmez diyorlar Ben de Yok devenin başı diyorum