Ferritin Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?

TAKİP ET

Ferritin, insan vücudu için gerekli olan demir ve hemoglobin üretiminde kullanılır.

Ferritin ne işe yarar? Ferritin, insan vücudu için gerekli olan demir ve hemoglobin üretiminde kullanılır. Demir seviyesinin düşük olması kırmızı nedeniyle kan hücreleri yeteri kadar oksitlenemez. Düşük oksitlenme nedeniyle doku ve organlarda bulunan oksijen miktarı azalır. Bu yüzden kişide halsizlik, yorgunluk ya da baş dönmesi şikayetleri ortaya çıkar. Besinler üzerinden aldığımız demir mineralini, serbest bırakan ise ferritindir. Ferritin, bir tür kompleks proteindir. Demirin depolanmasından sorumlu olan bu protein sayesinde vücut üzerinde yer alan demir miktarı da ölçülebilir.

Ferritin Ne Demektir?

Demir, insan metabolizmasında önemli bir yere sahiptir. Oksijenin sağlıklı bir şekilde taşınmasına yardımcı olan demiri depolayan ise ferritindir. Ferritin proteini, vücut hücrelerinde yer alır. Besinler aracılığıyla alınan demirin depolanmasını sağlayan ferritin, vücudun demir deposudur. Vücutta bulunan demir miktarının ölçümü ferritin üzerinden gerçekleştirilir.

Ferritin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Ferritin protein miktarının, normal değerinde düşük olması vücutta yer alan demir depolarının boş olduğu anlamına gelir. Demir eksikliği, ferritin eksikliğinden kaynaklanır. 

Ferritin Düşüklüğünü Ne Tetikler?

Ferritin düşüklüğü, genel olarak aşırı çay, kahve tüketimi ve düzensiz beslenmeyle ortaya çıkar. Bununla beraber regl, gebelik ve emzirme nedeniyle demir alımı kısıtlanabilir. Ferritin düşüklüğünde şu problemler görülür;

Sık doğum yapmak,

Düşük,

İşlenmiş et,

C vitamini eksikliği,

Kürtaj,

Fazla pişirilen et,

Mide ve bağırsak sorunları,

Kronik hastalıklar

Ferritin Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Vücuttaki demir seviyesi düştüğü zaman ferritin seviyesi de düşer. Demirin yeterli miktarda bulunmaması nedeniyle kırmızı kan hücrelerinin doku ve organlara taşıdığı oksijen miktarı da düşmeye başlayacaktır. Bu durum organların işleyişini etkilemektedir. Ferritin eksikliğinde şu problemler görülür;

Halsizlik,

Yorgunluk,

Baş dönmesi,

Baş ağrısı,

Uyuşukluk,

Anksiyete,

İştahsızlık,

Kulak çınlaması,

Üşüme hissi

Ferritin Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Ferritin düşüklüğü, demir eksikliğinin habervisidir. Ferritin düşüklüğü herhangi bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa takviye olarak alınabilir. Tedavi sürecinde sadece ek demir takviyesi yeterli gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda diyet programlarından yararlanılmalıdır. Diyet programları genel olarak C ve B12 vitamini bakımından zengin besinlerle gerçekleştirilir.

Ferritin Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Demir eksikliği tedavi edilmemesi durumunda vücudun fiziksel ve zihinsel performansın azalmasına neden olur. Ayrıca kalp krizi riskinde artış gözlemlenir.

Ferritin Yüksekliği Ne Demektir?

Ferritin değerinin yüksek olması, vücutta fazla demir mineralinin depolandığını gösterir. Vücut üzerinden doğal yollarla atılamayan demir, organ fonksiyon bozukluklarına ve kalp ve damar sorunlarına neden olabilir.

Ferritin Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Ferritin yüksekliği belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

Cinsel isteksizlik,

Çarpıntı,

Halsizlik,

Karın ağrısı,

Göğüs ağrısı,

Eklem ağrısı,

Cilt renginde koyulaşma,

Kilo kaybı

Ferritin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Vücutta ilk olarak demir miktarının normal değerlerin üzerinde olma nedenleri araştırılır. Ferritin seviyesinin yüksekliğine herhangi bir hastalık neden olmuyorsa bu gibi durumlarda ilaçlarla demirin atılması sağlanır. Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, ferritin seviyesinin düşmesine yardımcı olabilir. Doktor ayrıca belirli dönemlerde kahve, yeşil çay, kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmesini tavsiye edebilir. Ferritin’i vücuttan atmak için çinko ve magnezyum gibi minerallerin alınması gerekebilir. Ayrıca kan bağışı yaparak ferritin oranını azaltabilirsiniz. Ferritin ne işe yarar? Sağlıklı bir yaşam için mutlaka ferritin proteininin yeterli oranda bulunması gerekir. Demirin sağlıklı bir şekilde depolanmasına yardımcı olan bu protein her insanda bulunur. Hastalık ya da farklı nedenlerden dolayı bu proteinde azalma meydana gelirse mutlaka takviye gıdalarla yükseltilmesi gerekir. Ferritin eksikliği ya da fazlalığı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
 

ferritin testi ferritin ferritin ne işe yarar ferritin yüksekliği