Feyzioğlu'nu Görevde Tutmak İçin Baro Seçimlerine Mani Olmaya Çalışıyorlar

TAKİP ET

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, Hükümetin baro seçimlerini engellemeye çalışmasının altında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun görev süresini uzatma arzusunun yattığını söyledi.

Avukatlık Kanunu gereği Ekim 2020'de yapılmış olması gereken baro genel kurulları pandemi gerekçesiyle üçüncü defa ertelendi. Altı aydır genel kurul toplayıp seçim yapamayan baro başkanları Ankara'da ortak bildiri yayınladı.

51 baro başkanının imzaladığı bildiride, salgın sürecinde hükümetin çifte standart uyguladığı öne sürüldü. Siyasi parti kongrelerinin tüm kamuoyu tepkilerine rağmen kalabalık bir şekilde yapıldığını, AVM'lerin açıldığını, büyük ve kalabalık adliyelerin açıldığını vurgulayan baro başkanları, baro genel kurullarının ertelenmesinin pandemi tedbirleriyle ilgisiz olduğunu bildirdi.

Son olarak baro genel kurulları için “300 kişi ve 8 metrekare alan” sınırlaması getirildi. Böylesi bir sınırlamanın hiçbir hukuki dayanağı olmadığına vurgu yapan baro başkanları, hükümetin ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) bu sınırlamayı baro genel kurullarının yapılmasının önündeki engellerin kaldırıldığı şeklinde kamuoyuna yansıttığından yakınıyor.

Bildiride, “Üye sayısı 400’ün üzerinde olan barolarda Pazar günü dışında seçimlerin yapılabilmesi mevzuat gereğince mümkün değildir. Kanunda yer alan emredici hükümlerin uygulanmasının, hukuksuz idari kararlarla engellenmesi suçtur. YSK’dan başlamak üzere yasak kararlarının altında imzası olan herkes suç işlemektedir” 

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu; “Kanunda yazılı olan hükümler genelgeyle değiştiriliyor. Hukuksuzluk, kanunsuzluk yargı eliyle meşru hale getiriliyor. Bu; çok tehlikeli bir durum. Örneğin, bilim kurulu pandemi nedeniyle parlamento seçimlerinin yapılamayacağını söylerse, seçimler de mi yapılamayacak” dedi.

Baro seçimlerine engel olunmasının daha öte amaçlar içerdiğini belirten Durakoğlu, “Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun görev süresini uzatmaya çalışıyorlar. Biz de bunun farkındayız ve demokratik mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

feyzioğlu erdoğan baro başkanları seçimler pandemi durakoğlu