Filistin'de 15 Yıl Sonra Seçimler İçin Mutabakat Sağlandı

TAKİP ET

Filistin'de 15 yılın ardından 2021 yılında yapılacak seçimler için mutabakat sağlandı.

Fiili yönetimi El Fetih ve Hamas arasında bölünmüş Filistin'de aralarında El Fetih ve Hamas'ın da dahil olduğu siyasi partiler ve gruplar seçim mutabakatı sağlamak amacıyla Kahire'de bir araya geldi. 2021'de gerçekleşecek seçimlerin ele alındığı görüşmede mutabakat sağlandı.

Sağlanan mutabakata göre ülkede ilk olarak meclis seçimleri ardından da başkanlık seçimleri yapılacak. Meclis seçimleri 22 Mayıs'ta, başkanlık seçimleri ise 31 Temmuz'da gerçekleşecek. 

Açıklamada, Kahire'de düzenlenecek bir sonraki görüşme turunda Yeni Filistin Ulusal Konseyi'nin kurulmasının tamamlanması ve Filistin Kurtuluş Yönetimi'nin güçlendirilmesi için belirlenecek kriterler ve prosedürler üzerinde uzlaşma sağlanmasına odaklanılacağı kaydedildi. Taraflar, Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de istisna olmaksızın tam katılımlı seçimlerin yapılması yönünde mutabakat sağladı. Bununla birlikte seçimleri izlemek ve ayarlamak için 'seçim mahkemesi' kurulacağı bildirildi. Ayrıca Batı Şeria ve Gazze'de siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı siyasi tutuklu olarak bulunan kişilerin serbest bırakılması yönünde de bir karar alındı.

Görüşmelerin bir sonraki turunun Mart ayında yapılması kararlaştırıldı. 

filistin seçim 15 yıl kahire görüşme toplantı mutabakat uzlaşı el fetih hamas örgüt 22 mayıs başkanlık meclis