Fin Lider: NATO'ya Üyeliğimiz Biz ve NATO Arasında, Putin İşine Baksın

TAKİP ET

Fin Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Putin'in NATO karşıtı açıklamalarına net cevap verdi.

Başkan Sauli Niinistö, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'nun genişleme ihtimaline ilişkin endişeli açıklamasına karşı çıktı.

Niinistö STT ajansının, Putin'in NATO'nun doğuya doğru genişlemeyeceğine dair resmi anlaşma istemesine ilişkin sorusuna, böyle bir anlaşmayı ihtimal dışı gördüğünü belirterek yanıt verdi.

Niinistö, "NATO'ya yeni bir üyenin katılımına ilişkin kararı, katılacak ülke ve ittifakın diğer üyeleri verir, Putin değil" ifadelerini kullandı. Putin'in talebi NATO ve ABD tarafından da kesin bir dille reddedildi.

STT'ye konulan NATO yetkilileri, Finlandiya'nın dış politikasının ve güvenlik politikasının Batı ittifakına katılabilmesine imkan veren bir esneklik üzerine kurulu olduğunu ifade etti.

"NATO'nun üyelik kriterlerini sağlayan ülkeleri ittifaka katma ihtimalini cari tutan 'açık kapı politikası' resmin önemli bir parçası" diyen Niinistö, NATO'nun Avrupa'nın istikrarı için önemli bir kuvvet olduğunu belirterek ittifaka girişin müttefik kuvvetlerle Finlandiya arasında alınacak bir karar olduğunu vurguladı.

finlandiya cumhurbaşkanı niinistö natoya katılma kararı biz ve nato arasında putin işine baksın