Fin Parlamentosu, NATO'ya Katılım Anlaşmasını Onayladı

TAKİP ET

Finlandiya parlamentosu, NATO üyeliğine izin veren yasa tasarısını onayladı. Böylece, ülkenin İsveç'ten ayrı olarak NATO'ya üye olma şansı doğdu.

Finlandiya parlamentosu, NATO üyeliğine izin veren yasa tasarısını onayladı. Böylece, ülkenin İsveç'ten ayrı olarak NATO'ya üye olma şansı doğdu. Parlamento oylamasında, NATO üyeliği anlaşması 184'e karşı 7 oy ile kabul edildi. Ancak Sol İttifak'ın altı temsilcisi ve Güç Halka Aittir Partisi'nden Ano Turtiainen, NATO üyeliğine karşı oy kullandı.

Finlandiya'nın NATO üyeliği, Türkiye ve Macaristan'ın onayını alması gerekiyor. Diğer müttefik ülkelerin parlamentoları ise hem İsveç hem de Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini destekledi. Türkiye, İsveç'in Ankara'nın endişelerini karşılayacak adımları henüz yeterli seviyede atmadığını belirtti. Ancak Türkiye, Finlandiya'nın tek başına NATO üyeliğine sıcak bakabileceğini belirtmişti.

Finlandiya, uzun süre NATO'ya katılmaya sıcak bakmadı ancak daha sonra bu olasılığa daha açık hale geldi. Bugünkü oylamada, Finlandiya parlamentosunun NATO üyeliğine onay vermesi, Helsinki'nin İsveç'in de üyeliğinin önünün açılmasını beklemesi gibi bir şart olmadığı anlamına geliyor.

Adalet Şansölyesi Tuomas Poysti, katılım anlaşmasının Meclis'te onaylanması sonrasında Cumhurbaşkanı'nın anlaşmayı imzalamak için azami 3 ay bekleyebileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, geçen hafta yaptığı açıklamada, anlaşmayı yürürlüğe sokan yasayı onaylamak istediğini, ancak "pratik nedenlerin ortaya çıkması durumunda bekleyebileceğini" söyledi.

finlandiya isveç nato