FINA, Trans Yüzücülerin Kadınlarla Yarışmasını Yasakladı

TAKİP ET

FINA Olağanüstü Genel Kongresi'nde alınan kararla transların kadın yüzücülerle yarışması yasaklandı.

Budapeşte'de düzenlenen 2022 FINA Olağanüstü Genel Kongresi'nde yüzde 71,5 oranında oyla kabul edilen kararla trans sporcuların kadınlarla yarışması yasaklandı.

Karara ilişkin konuşan Husain Al-Musallam, "Sporcularımız yarışırken haklarını korumalıyız, fakat etkinliklerimizde, bilhassa de FINA yarışmalarının kadınlar kategorisinde rekabetçi adaleti korumak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Alınan kararla birlikte trans yüzücüler kadın kategorisinde yarışabilmek için 12 yaşından önce erkek ergenliğini herhangi bir şekilde yaşamadıklarını göstermek zorunda olacaklar.

FINA, ergenlik döneminde kadın ve erkekler arasında ortaya çıkan "performans farkı" nedeniyle yarışmalarda adaleti sağlamak üzere uygunluk kriterlerini yeniden belirledi.

Trans Sporcuların Kadınlarla Yarışması Rugby Dalında da Yasaklandı


Şubat ayında ABD'nin Pensilvanya eyaletinde kadınlarla yarışan trans yüzücü Lia Thomas şampiyon olmuş, erkek bedenine sahip olması nedeniyle taşıdığı kas kütlesi ve biyolojik avantajıyla kadınların önüne geçerek haksız kazanç elde eden Lia Thomas tepki çekmişti.

Trans Yüzücü, Kadınlarla Yarışıp Altın Madalya Aldı

Translar İçin Yeni "Açık" Kategorisi

Kadın kategorisinde yarışmak için gerekli kriterleri sağlamayan trans yüzücüler için gelecekte "açık" bir kategori geliştirilebileceği belirtiliyor.

FINA Başkanı Al Musallam "FINA her sporcuyu daima memnuniyetle karşılayacaktır. Açık bir kategorinin oluşturulması herkesin elit seviyede yarışma fırsatına sahip olması anlamına gelecektir" diyerek bu yeni kategorinin sinyalini verdi.

Alınan yeni kararlar bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

fina trans yüzücülerin kadınlarla yarışmasını yasakladı FINA