Financial Times: Karabağ'da Kazanan Türkiye

TAKİP ET

Financial Times'ta yayınlanan Ayla Jean Yackley'in haber analizinde, Dağlık Karabağ'da imzalanan ateşkes anlaşmasının Türkiye'yi Rusya'nın arka bahçesinde bir güç olarak pekiştirdiği ifade edildi.

Financial Times'ta Ayla Jean Yackley tarafından kaleme alınan analiz haberde Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki tartışmalı bölge olan Dağlık Karabağ'daki altı hafta süren çatışmalarda, Türk destekli Azerbaycan ordusunun büyük kazanımlar sağlayarak Bakü'nün bölgesel perspektifini değiştirdiği aktarıldı.

Yazıda, anlaşmayla birlikte Ermenistan'ın toprak verirken barış güçlerini görevlendiren Moskova'nın, ateşkese aracılık ederek Kremlin'in jeopolitik arka bahçesi olarak gördüğü Kafkasya'da, Azerbaycan'ın Türkiye'nin desteğiyle elde ettiği başarının Ankara'nın bölgedeki etkisini pekiştirdiği ifade edildi.

Yackley,  Azerbaycan'ın Türkiye'nin desteğiyle Moskova'nın Dağlık Karabağ konusunda bir çatışmaya askeri müdahalede bulunmayacağı konusunda risk aldığını ifade ederken altı haftadan fazla süren çatışmalarda bunun haklılığının kanıtlandığını söyledi. 

Yazıda ayrıca, Türkiye'nin Kafkasya jeopolitiğine girmesinin Moskova'nın 2015'te Suriye'deki savaşa girişini ve Ankara'nın etki alanı olarak gördüğü Libya bölgelerinde devam eden faaliyetlerine cevap niteliği taşıdığı aktarıldı. İki ülkenin de liderlerinin, her iki çatışmada da karşıt tarafları desteklerken kısmen Batıya karşı ortak güvensizliklerine dayanan pragmatik ilişkileri sürdürmeye çalıştıkları ifade edildi.

Rusya'nın bu hafta Dağlık Karabağ'a yaklaşık 2.000 asker göndermesinin, Moskova'nın bölgede devam eden kozunu doğruladığını ancak ilerde hesap verilebilirlik açısından sıkıntı çıkarabileceğini ifade eden yazar, Rusya ve Türkiye'nin, barış gücüne Türk askerlerinin katılıp katılmayacağı da dahil olmak üzere ateşkes anlaşmasının detayları üzerinde pazarlık yapmasının Bakü'nün istediği ama Moskova'nın karşı çıktığı bir şey olduğunu aktardı.

financial times azerbaycan dağlık karabağ ermenistan türkiye rusya Karabağ Ateşkesi Türkiye'yi Rusya'nın Arka Bahçesi Haline Getirdi