Financial Times: NATO, Türkiye'nin Üyeliğini Askıya Almaya Hazır Olmalı

TAKİP ET

Financial Times'ta yayımlanan mektup, Yunanlılar tarafından büyük bir iştahla paylaşılıyor.

Financial Times'ta ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve Türk Demokrasi Projesi'nin İcra Kurulu Başkanı Mark Wallace ile Türk Demokrasi Projesi'nin İcra Direktörü Madeleine Joelson imzasıyla yayımlanan "NATO, Türkiye'nin üyeliğini askıya almaya hazır olmalı" başlıklı mektup, Yunanistanlı sosyal medya kullanıcıları tarafından büyük bir iştahla paylaşılıyor.

Yunan Başbakanı Miçotakis'ten Devlet Bahçeli'ye: Soytarı


8 Temmuz günü yayımlanan mektupta Wallace ve Joelson, Gideon Rachman'ın NATO eğer Finlandiya ve İsveç'i ittifaka almak istiyorsa Türkiye'nin otokratik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la pazarlık yapmaya hazır olması gerektiğine yönelik değerlendirmesi hatırlatıldı. 

"NATO'dan Aldığı Her Taviz Erdoğan'ı Güçlendiriyor"

Bu stratejinin sorununun Erdoğan'ın kötü davranışlarının ödüllendirilmesi anlamına geldiğini belirten Wallace ve Joelson, NATO'da yaşanan her krizde Erdoğan'a daha fazla taviz verilmesi gerekeceğini belirttikleri mektupta "İttifaktan alınan her taviz, Erdoğan tarafından diplomatik bir kazanım olarak gösterilecek ve bu da Erdoğan'ın iç desteği güçlendirmesine ve gelecek yıl yeniden seçilmesine yardımcı olacak" ifadelerini kullandı.

"Türkiye NATO'ya Ait, Erdoğan Değil"

İttifak üyelerinin geçici bir süre için de olsa Türkiye'yi NATO'dan çıkarmaya isteksiz olduğunu bildiği sürece Erdoğan'ın üstünlüğü elinde tutacağını belirten Wallace ve Joelson, "NATO üyeleri, Türkiye NATO'ya aitse de Erdoğan'ın ait olmadığını zaten biliyor. Bu doğrultuda çalışmaya hazırlanmaları gerekiyor" dedi.

"NATO Kuralları Türkiye Aleyhine Değiştirilmeli" Teklifi

Söz konusu mektupta "NATO kuralları, üye ülkelerin liderleri ittifakın değerlerine ve çıkarlarına uyum sağlayana kadar devletlerin üyeliklerinin geçici olarak askıya alınmasına izin verecek şekilde değiştirilirse Erdoğan eylemlerinin gerçek ekonomik ve stratejik sonuçlarını anlayacaktır. Rachman'ın da belirttiği üzere Erdoğan'ın Suudi Arabistan'la yeniden ilişki kurmaya iten ekonomik yardım teklifi değil, Suudilerin Türk mallarını boykot etmesiydi" ifadelerini kullandı.