Financial Times: Türk Esnafı İflasa Sürükleniyor

TAKİP ET

İngiltere'nin önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times gazetesi, Türkiye'deki esnafların iflasa sürüklendiğini yazdı.

Pandemi döneminde bekledikleri devlet desteğini alamayan ve aç-kapa yasaklarında zarara uğrayan esnaf hakkında haber yapan  İngiltere'nin önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times, pandemi kısıtlamalarının ve merkez bankası politikalarındaki zikzakların Türkiye'de özellikle küçük işletmeleri zor durumda bıraktığını yazdı.

Faizlerdeki artışın söz konusu olduğu borçlu küçük işletmeler için sancılı olduğunu yazan gazete, yüksek faizin borçlu küçük işletmelere büyük yük bindirdiğini belirtti. Gazete bu durumu Erdoğan'ın yüksek faiz karşıtı açıklamalarının nedeni olabilir diye işaret etti.

Türkiye'de 3,2 milyon küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ) olduğunu aktaran gazete, toplamda 107 milyar dolar borç yükü olan bu işletmelerin birçoğunun borçlarını ödeyemeyerek iflasa sürüklendiğini belirtti. Resmi kayıtlara göre 2020'de 120 bin esnafın iflas başvurusunda bulunduğunu, çok daha fazlasının ödeme gücü olmadığı için hukuki süreci başlatamasa da dükkanını kapattığını aktaran FinancialTimes, Günçavdı'nın “Esnaf genelde işlerini döndürmek için banka kredilerini kullanıyor ancak şu an ya kredi alamıyorlar ya da çok yüksek faizle alabiliyorlar” görüşüne yer verdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in kıdemli direktörlerinden Lindsey Liddell ise Türk bankalarındaki sorunlu krediler içinde en büyük payın küçük işletmelere ait olduğunu, hazine desteğinin artan temerrütlerin finansal sisteme etkisini azalttığını ancak son dönemde söz konusu kesimin kredilerindeki devasa artış nedeniyle risklerin artamaya devam edeceğini dile getirdi.

 

financial times esnaf pandemi batıyo iflas erdoğan kredi banka