Financial Times: Türkiye ve Çin Arasında Nadir Görülen Bir Anlaşmazlık Var

TAKİP ET

Financial Times, yayımladığı bir haberde Türkiye ile Çin arasında iki ülkenin ilişkilerinde nadir görülen bir anlaşmazlık olduğunu dile getirdi.

İngiltere merkezli Financial Times gazetesinde Ayla Jean Yackley imzalı bir habere göre; Çin'in Ankara Büyükelçiliği'nin, Doğu Türkistan'daki zulmü eleştiren Türk siyasetçilere tehditvari bir söylemle yaklaşması akabinde ise Büyükelçi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak "azarlanması" iki ülke arasında anlaşmazlıklara neden oldu. Fakat, kapalı kapılar ardında ne konuşulduğu bilinmese de daha sonra konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama gelmedi.

Bu duruma öfkelenen işgalci ve soykırımcı Pekin yönetimi, yaptığı açıklamayla büyükelçiliğin paylaşımına destek vermişti.

Türkiye'deki Uygur Türkleri Endişeli

Haberde, Ankara ile Pekin arasında artan iş birliğinden, Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı insanlık dışı politikalardan kaçarak Türkiye'ye gelen Uygur Türklerinin endişeli olduğu dile getirildi.

Haberde, konuyla ilgili  "Türkiye, Çin Komünist Partisi'nin Müslüman azınlığa yönelik baskısından kaçan Uygurların önemli bölümüne ev sahipliği yapıyor. Ancak Ankara Çin ile daha yakın diplomatik ve ticari ilişkiler kurmak isterken diaspora geleceğinden endişeli" ifadeleri kullanılarak "Uygur diasporasının endişesini artıran diğer faktörler ise Çin ile yapılan ve Türkiye'de Meclis'in onayını bekleyen 'Suçluların İadesi Anlaşması' ile Türkiye'nin koronavirüs aşısı tedariğinde neredeyse tamamen Pekin merkezli ilaç şirketi Sinovac'a bağımlı olması" sözleri eklendi.

Erdoğan Çin'e Karşı Daha Az Açık Sözlü Oldu

2009 yılında Çin'i Doğu Türkistan'da soykırım yapmakla suçlayan Erdoğan, kendi iktidarının Batı ile problemler yaşamasının ardından yüzünü Doğu'ya dönünce bu açıklamalarından vazgeçti.

Financial Times'da konuyla ilgili "Kendisini Müslümanların haklı davalarının savunucusu olarak konumlandıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2009 yılında Pekin'i Uygurlara karşı 'soykırım' yapmakla suçladı. Ancak Batılı ortaklarıyla ilişkileri bozulduğunda, yüzünü Moskova ve Pekin'e çevirdi. Çin'e karşı daha az açık sözlü oldu. Türk polisi geçtiğimiz günlerde aktivistlerin Çin karşıtı protestolarını yasaklamış Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin geçtiğimiz ay Çin'in Ankara Büyükelçiliğine yaptığı ziyaret sırasında, bir protesto gösterisine izin vermişti" ifadeleri kullanıldı.

 

 

 

financial times ingiliz ingiltere merkezli haber aktardı çin türkiye doğu türkistan uygur türkleri uygurlar anlaşmazlık büyükelçilik ankara büyükelçiliği büyükelçi dışişleri bakanlığı nadir görülen arttı var