Financial Times'tan Berat Albayrak Yorumu: İpler Hala Onun Elinde

TAKİP ET

İngiliz finans gazetesi Financial Times, yayımladığı bir makalede Türkiye'de yaşanan durumlara değinerek ekonomide iplerin hala Albayrak'ın elinde olduğunu öne sürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlık koltuğunun bir gece aniden değişmesiyle beraber Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı, uluslararası finans çevrelerinin gündeminde yer almaya devam ediyor. İngiliz finans gazetesi Financial Times, yayımladığı bir makalede, TCMB'deki sürpriz değişikliği eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, Türkiye ekonomisinin iplerini halen elinde tuttuğuna kanıt olarak yorumladı.

Financial Times, yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Türkiye ekonomisine yönelik ‘Erdoğan'ın adamı Merkez Bankası'nda dümenin başına geçti' başlıklı bir analiz yazısı yayımladı.

Kavcıoğlu'nun ekonomik görüşlerine de yer verilen makalede, görüş bildirenlerden biri olan Teneo Intelligence adlı risk araştırma şirketinin eş başkanı Wolfango Piccoli, bu değişikliği 'Berat Albayrak'ın hâlâ ipleri elinde tuttuğunun kanıtı' şeklinde yorumladı.

Söz konusu makalede, Kavcıoğlu ve Albayrak'ın doktora tezi danışmanlarının Erişah Arıcan olduğu ve Arıcan'ın kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Varlık Fonu Başkanvekilliği'ne atandığı anımsatıldı.

Piscoli, İngiliz gazeteye verdiği demeçte "Albayrak'ın resmi ya da gayriresmi olarak dönüşüne dair endişe şu ki; böyle bir durum onun ucuz kredilere dayalı, sürdürülebilir olmayan büyüme modeline dönüş anlamına gelecektir. Kurumlar özerklik ve bağımsızlıktan yoksun, boş kabuklar haline geldiğinde ve sadece devlet başkanının geçici hevesleri için var olduklarında, bir sonraki Merkez Bankası başkanının kim olacağının önemi yoktur" ifadelerini kullandı.

 

berat albayrak merkez bankası başkanı ani değişiklik financial times ingiliz finans gazetesi yorum makale yayımladı yazı ipler hala onun elinde ipler berat albayrakın elinde damat türkiye ekonomi kur dolar