Finlandiya Cumhurbaşkanı: YPG, Mutabakat Belgesinde Türkiye'nin İstediği Gibi Terör Örgütü Olarak Görülmüyor

TAKİP ET

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü memoranduma ilişkin konuştu.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye’nin iadesini istediği kişiler hakkında yargının kararını vermiş olduğunu ve hükümetin buna müdahale edemeyeceğini söyledi.

Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya Arasında 4'lü Zirve


AKP iktidarı İsveç ve Finlandiya ile imzalanan üçlü memorandumu bir zafer gibi sunsa da hem İsveç'ten hem de Finlandiya'dan gelen açıklamalar durumun farklı olduğunu gösteriyor.


33 Teröristin İadesi


AKP'li Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın “33 teröristin iadesini isteyeceğiz” açıklamasının ardından bir basın toplantısında gazetecilerin bu konudaki sorularını yanıtlayan Niinistö “Sanırım bu dosyaların tamamı Finlandiya’da sonuçlanmış durumda” dedi.

Stoltenberg'den Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO Üyeliğini Desteklemesine İlişkin Açıklama


BBC Türkçe’nin haberin göre Niinistö "Verilmiş kararlar var ve bu kararlar en azından kısmen mahkemelerimiz tarafından verilmiş kararlar. Finlandiya hükümetinin hiçbir şey yapamayacağı ve mahkeme kararları varken bir şey yapmak istemeyeceği çok açık. Bu dosyaların yeniden açılması için bir neden göremiyorum." dedi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan İsveç ve Finlandiya'nın NATO Üyeliğinin Desteklenmesine Dair 'Somut Kazanımlar' Açıklaması


Niinistö, Türkiye’nin iadesini istediği kişiler hakkında yargının kararını vermiş olduğunu ve hükümetin buna müdahale edemeyeceğini söyledi.


"YPG'ye Terör Örgütü Demedik"


Niinistö, YPG'nin bildiride terör örgütü olarak tanınmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Üçlü bildiride YPG’ye yapılan atıfın yapılma şekli sayesinde insani yardımlar devam edecek. YPG gibi örgütlerin bildiride geçmesine pek hevesli değildik. Arada görüş farkları var.

Türkiye'nin NATO Üyeliğine Onay Verdiği İsveç Başbakanı'ndan 'İade' Açıklaması: Böyle Bir Dosya Geldi mi Bilmiyorum


Bunların bildiride geçmesi Türkiye’nin ana hedeflerinden birisiydi. Biz de sonunda kabul ettik çünkü bağlam bakımından hiçbir şey değişmedi. 

Bunlara bildiride terör örgütü demedik. Türkiye’nin istediği gibi adlandırmadık."


Akşener'den Tepki Gelmişti


Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye-İsveç-Finlandiya arasında imzalanan üçlü memorandumu hatırlatarak şu ifadeleri kullanmıştı: 

Meral Akşener'den Erdoğan'ın NATO Tavizine Tepki


Ülkemizin, PKK ile YPG/PYD arasında kurduğu ilişkinin, mutabakat metninde, özenle birbirinden ayrıştırılmış olmasıdır. Türkiye’nin devlet politikası, YPG, PYD ve PKK’nın, bir ve aynı şey olduğu, yani aynı zehirli ağacın dalları olduğudur. Ancak; mutabakat metninin 5’inci paragrafı, PKK’yı terör örgütü olarak görürken, YPG ve PYD, Türkiye’ye yönelik, ulusal çıkar tehdidi olarak tanımlanıyor. Üstelik, İsveç ve Finlandiya, terör örgütlerine yapılan finansal yardımları, ve militan katılımlarını denetleme sözü verirken, yine 5’inci paragrafa işaret ediliyor, PYD ve YPG, bunun dışında tutuluyor.

Yani, PYD/YPG’ye yönelik mali yardımlar, mutabakat kapsamı dışında bırakılmış oluyor. Üst perdeden atılan kürsü diskurları, her zaman olduğu gibi, yine, müzakere masasında verilen tavizlerle, taçlandırılmış gibi gözüküyor. Ve yine, ülke çıkarlarımız açısından, son derece önemli bir fırsat.

Sayın Erdoğan’ın, dış politikayı iç politikaya malzeme yapma sevdası uğruna, kaçırılmış gözüküyor. İYİ Parti olarak, süreci takip etmeye devam edeceğiz. Mutabakat masasında atılan geri adımın, Sayın Erdoğan ile Joe Biden arasındaki görüşme bağlamındaki yansımalarını da, ayrıca değerlendireceğiz.

finlandiya nato nato üyeliği sauli niinistö türkiye erdoğan üçlü memorandum