Finlandiya'da 8 Bin Yıllık Mezar Keşfedildi: Bir Çocuk Kurduyla Birlikte Gömülmüş

TAKİP ET

Finlandiya'da keşfedilen 8 bin yıllık bir mezar, bir çocuğun kurdu ile birlikte gömüldüğünü ortaya çıkarttı.

Finlandiya’da ormanlık alanda bulunan bir çocuk mezarında yapılan incelemede, kurt kalıntıları ve Taş Devri’nden kalma kuş tüylerinin izlerine rastlandı.

Kayıp Rıhtım'ın aktardığı habere göre Majoonsuo olarak bilinen bir bölgede, yaklaşık 8 bin yıl önce Finlandiya’da yaşamış bir Taş Devri topluluğunun bir çocuk için tüy, kürk ve nadir bitki türlerinin lifleriyle dolu bir mezar hazırladığı keşfedildi.

Çalışma, organik maddelere ait parçaların mezarda binlerce yıl boyunca nasıl korunabileceğini ortaya koyuyor.

Helsinki Üniversite’sinden arkeolog Kristiina Mannermaa bu durum için şu ifadeleri kullandı:

“Kullanılan yöntem, Finlandiya’da bulunanlar dahil, birkaç bin yıllık mezarlarda dahi tüy ve kürk izlerinin bulunmasının mümkün olduğunu gösteriyor.”

Helsinki Üniversitesi’nden bir arkeolog olan Tuija Kirkinen’in yönettiği yeni araştırma, ölüyle gömülen narin organik malzemeye ait izlerin binlerce yılın ardından tespit edilebileceğini gösteriyor.

Söz konusu mezar orman içinden geçen asfaltlanmamış bir yol üzerinde, yolun soluk renkli çakıllarıyla uyuşmayan kızıl rengi sayesinde keşfedildi. Bu durum eski bir defin geleneğinin işaretçisiydi: Tarih öncesi çağlarda demir zengini toprak törensel ve sanatsal amaçlarla pek çok yerde kullanılırdı. Keşfin üzerine alanın zarar görmesi ihtimaline karşı hemen arkeologlardan oluşan bir ekip kazı çalışmaları için bölgeye gönderildi.

Mezarda kemikler çoktan çürümüş ve 3-10 yaşları arasında bir çocuktan geriye yalnızca birkaç diş kalmıştı. İki kuvartz ok ucu ve diğer bazı nesneler mezarın MÖ 6.000 yıllarından kalma olduğunun belirlenmesini sağladı.

Mezarda bitki parçalarının yanı sıra hayvanlara ait bazı maddeler (24 mikroskobik tüy örneği) de bulundu.

Araştırmacılar, bulunan kuş tüyü kalıntılarının Finlandiya’da bulunmuş en eski tüy örnekleri olduğunu ifade ediyor. Parçalardan yedisi; ördek, kaz ve kuğuları içeren bir su kuşu takımına ait. Bunlar, kuş tüyü ile doldurulmuş parka benzeri bir giysiden kalmış olabilir veya çocuğun üzerine konulması için mezar zeminine serilmiş olabilirler.

Diğer bir tüy kalıntısının ise bir şahine ait olduğu belirlendi. Bu çocuğun giysisini süslemekte kullanılmış bir aksesuar veya mezarda bulunan oklardan kalmış olabilir.

Son olarak mezarda çoğu tanımlanamayacak kadar bozulmuş 24 memeli kılı kalıntısı bulundu. Ancak ekip, mezarın ayak ucundaki tüylerden üçünün bir tür köpek ya da kurda ait olduğunu tespit etti. Araştırmacılar, bunların ona ölümden sonrasında eşlik etsin diye çocukla birlikte gömülmüş bir kurda ya da köpeğe ait olabileceğini düşünüyor.

Bununla birlikte, mezarda hayvan dişi bulunmamış olması, kılların çocuğun defin giysisinden kalmış olmasının daha olası olduğunu da gösteriyor. Çocuğun, kurt derisinden yapılma botlarla gömülmüş olması da olasılıklar arasında.

finlandiya 8 bin yıllık mezar kurduyla beraber gömüldü çocuk mezarı