Finlandiya Koalisyon Hükümetinde Yine 'Irkçılık' Tartışması

TAKİP ET

Finler Partisi üyesi yeni bakanın, eski kız arkadaşına gönderdiği ırkçılık içeren özel mesajları ortaya çıktı. Daha önce de Koalisyon üyesi Finler Partisi bünyesinde Maliye Bakanlığı yapan Riikka Purra'nın Türk düşmanı, ırkçı yazıları ortaya çıkmıştı.

Helsingin Sanomat gazetesi, Finler Partisi üyesi yeni bakanın, eski kız arkadaşına gönderdiği ırkçılık içeren özel mesajları “kamu yararı” adına aokuyucularıyla paylaştı.

Euronews'ün haberine göre Finlandiya’da yeni atanan Ekonomi Bakanı Wille Rydman’ın yabancı göçmenlere yönelik geçmişte yaptığı ırkçı söylemlerin ortaya çıkması, eleştiri oklarının aşırı sağcı koalisyon hükümetine yeniden yönelmesine neden oldu.

Bu mesajlarda 'Somalililerin yabani otlar gibi yayıldığını' öne süren Rydman’ın, Müslüman kadınların başörtüsü takmasından şikayet ederek, Orta Doğu'dan gelen insanları "maymunlar" ve "çöl maymunları" olarak tanımladığı görüldü.

Başka bir Finler Partisi milletvekili tarafından kaleme alındığı anlaşılan ve ülkesinden ayrıldıktan sonra bir kadına tecavüz eden göçmen bir Müslümandan bahseden şarkının sözlerini mesajında paylaşan Rydman eski kız arkadaşına bu şarkının öğrenci partilerinde söylenmesini önerdiği ortaya çıktı.

Yine başka bir mesajında kendi koyu kahverengi gözlerinin kimden kendisine miras kaldığından bahseden Rydman, "Tamamen siyahi bir Nijeryalı zenci ile çiftleşsem bile, doğacak çocuğun yeşil gözlü olma ihtimali yüzde 26 olurdu" diyerek ırkçı söylemlerini sürdürmesi dikkati çekti.

'Kamu Yararına'

Helsingin Sanomat gazetesinin genel yayın yönetmeni, Rydman'ın eski kız arkadaşına gönderdiği ve görünüşte özel olan mesajları yayınlamalarının haklı gerekçeleri olduğunu belirterek, 'kamu yararına olduğu' gerekçesiyle bu kararı aldıklarını savundu.

Başbakan Orpo: Böyle Bir Konuşma Tarzını Kabul Edemem

Finlandiya'da siyasi liderleri ise sağcı koalisyon hükümetini oluşturan dört partiden biri olan Finler Partisi'nin adının karıştığı yeni skandallarla her hafta sarsılmaya neredeyse alışmaya başladı.

Başbakan Petteri Orpo yaptığı açıklamada mesajların özel olmasına rağmen kullanılan dilin "uygunsuz" olduğunu söyledi. Orpo, "Böyle bir konuşma tarzını kabul edemem" dedi.

Irkçı Maliye Bakanı da 'Türk Düşmanlığı' Yapmıştı

Daha öncede Finler Partisi Genel Başkanı olan ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Riikka Purra'nın, ırkçı sözleri ortaya çıkmıştı.

Purra'nın, geçmişte yazdığı bir blogta yüce Türk milletine 'maymun' deme hadsizliğinde bulunarak Türk düşmanlığı yaptığı yazıları gündeme gelmişti.

Finlandiya'da Türk Düşmanı Irkçı Bakan Atandı

finlandiya ırkçılık finler partisi racism