Finlandiya NATO'ya Üyelik Başvurusu Yapmaya Hazırlanıyor: 64 F-35 Siparişi

TAKİP ET

Finlandiya, 64 adet F-35 satın almak için başvurduklarını açıkladı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin, NATO üyeliği başvurusuna olasılığına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Avrupa'nın güvenliğini ve Atlantik ittifakını yeniden şekillendirdiği belirtildi.

İsveç'in de aynı şeyi yapmasıyla birlikte Finlandiya'nın da gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiği belirtilen açıklamada başvurunun yapılmasının planlandığı ve kararın alınması için önümüzdeki günlerde gerekli adımların hızla atılacağı vurgulandı.

NATO üyeliğine başvurulacağı belirtilen açıklamada bu üyelikle Finlandiya'nın güvenliğini ve tüm ittifakı güçlendireceği kaydedildi. Ayrıca İsveç'in de aynı kararı alması bekleniyor.

Müttefikler iki ülkeye hızla üyelik verme umudunda fakat bunun için tüm müttefiklerin onaylaması gerekiyor. Herhangi bir müttefik ülkenin veto etmesi durumunda ittifaka katılım yapılamaz. Türkiye'ye uygulanan askeri ambargoların vetoya kapı aralayabileceği ya da Türkiye'ye uygulanan ambargolara son verilebileceği yorumları yapılıyor.

Finlandiya halkı içerisinde de NATO'ya üyelik konusunda giderek yükselen bir destek mevcut. 

İttifaka katılımın Finlandiya'yı da NATO'yu da güçlendireceğini belirten Finlandiya Dışişleri Bakanı PEkka Haavisto, yakın zamanda 64 F-35 savaş uçağı sipariş ettiklerini belirtti.

finlandiya nato üyelik başvurusu yapmaya hazırlanıyor 64 F-35 siparişi