Finlandiya Parlamentosu NATO Başvurusunu Onayladı

TAKİP ET

Finlandiya parlamentosu, NATO'ya katılım başvurusuna yönelik teklifi görüştü.

Finlandiya parlamentosunda NATO'ya katılım için başvuru yapılmasına yönelik teklif görüşüldü.

Yapılan oylamada NATO'ya katılım için başvuru yapılması teklifi, 8 "hayır" oyuna karşı 188 "evet" oyuyla kabul edildi.

Fin Başbakanı Sanna  Marin yorum yapmaktan kaçınırken Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise "Avrupa'da savaş olduğunu" belirterek kararı kutlamak için bir neden görmediğini belirtti.

Başbakan Sanna Marin, ittifaka katılım için başvuru yapılması gerektiğini 12 Mayıs'ta açıklamış ve hükümet parlamentoya teklifi sunmuştu. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya birlikte başvurması bekleniyor.

Fakat iki aday ülkenin ittifaka katılımı beklendiği kadar kolay olmayabilir. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde iki ülkenin ittifaka girişine "olumlu bakmadıklarını" söylemiş ve İskandinav ülkelerini "adeta terör örgütü misafirhanesi gibi" şeklinde nitelemişti.

Bunun yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bilhassa İsveç Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarını yapıcı bulmadığını söylemiş, Finlandiya'nın daha yapıcı hareket ettiğini vurgulamıştı. Fin Cumhurbaşkanı Niinistö de Türkiye ile anlaşabileceklerini düşündüklerini söyledi. ABD'li yetkililer de benzer açıklamalar yaptı.

İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanlarının Türkiye'ye geleceğinin açıklanması üzerine Erdoğan "Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar" yorumunu yapmıştı.

İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları Geliyor: Erdoğan'dan 'Yorulmasınlar' Açıklaması

finlandiya isveç nato parlamento parlamentosu onayladı