Finlandiya Savunma Bakanı NATO Görüşmeleri için Ankara'ya Geliyor

TAKİP ET

Finlandiya Savunma Bakanı ülkesinin NATO'ya katılım süreci için 7-8 Aralık tarihlerinde Ankara'ya ziyaret gerçekleştirecek

Açıklamada, Savunma Bakanı Antti Kaikkonen'in, Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın daveti üzerine 7-8 Aralık 2022 tarihlerinde Ankara'ya bir çalışma ziyareti gerçekleştireceği belirtildi.

Bakanlık, her iki ülkenin kurmaylarının Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecini, genel güvenlik durumunu ve ülkeler arasındaki savunma işbirliğini görüşeceklerini söyledi. Finlandiya Savunma Bakanlığı, Savunma Bakanı Kaikkonen'in Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine de çelenk bırakacağını söyledi.

 

TÜRKİYE'NİN HASSASİYETLERİNE SAYGI DUYULMALI

Söz konusu görüşmeler için basın mensuplarına konuşan Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasına bir itirazı olmadığını ancak Türkiye'nin hassasiyetine saygı duyulması gerektiğini söyledi.

NATO’nun en temelde bir güvenlik örgütü olduğunu ve ittifakın tüm üyelerinin teröre karşı yüksek seviyede duyarlı olması gerektiğini belirten Akar, "NATO'nun en büyük mücadele alanlarından biri terörizm. Terörizm şu anda tüm ülkeler için ciddi bir problem. Birden fazla terör örgütü ile mücadele eden tek ülke Türkiye. Bunun görülmesi, bu konuda yaptıklarımızın farkındalığının artırılması gerekir." ifadelerini kullandı.

 

TAAHHÜTLER YERİNE GETİRİLMELİ

Finlandiya ve İsveç, İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlıttığı savaştan sonra, 18 Mayıs'ta NATO Genel Sekreterliği'ne ittifaka üyelik başvurusunda bulunmuştu. Haziran ayında Madrid Zirvesi sırasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için taraflar arasında üçlü bir memorandum imzalanmıştı. Bu memorandumda Türkiye'nin talebi İsveç ve Finlandiya'nın Kürtçü teröre verdiği desteğin kesilmesi yönündeydi. 

 

Finlandiya İsveç Nato Ankara Hulusi Akar üçlü zirve