Finlandiya ve İsveç'ten NATO'ya Katılım Adımları

TAKİP ET

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım için başvuru yapmaya hazırlandığı belirtiliyor.

İngiliz basınından Guardian'ın aktardığına göre Finlandiya ve İsveç Başbakanları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin tüm Avrupa'nın güvenlik durumunu ve İskandinav ülkelerinin düşüncesini dramatik biçimde değiştirdiğine yönelik ortak açıklama yaptı.

Fin Başbakanı Sanna Marin, Rusya'yı öfkelendirme tehlikesine rağmen NATO'ya katılıp katılmayacaklarına ilişkin kararı aylar değil, haftalar içinde vereceklerini söyledi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ise ortak basın toplantısında Finlandiya'nın "Rusya'dan gelecek her türlü harekete karşı hazır olması gerektiğini" ve Moskova'nın Ukrayna'ya saldırısnın "her şeyi değiştirdiğini" vurguladı.

NATO partneri olmakla üyesi olmak arasındaki farkın çok açık olduğunu belirten Andersson, "NATO'nun caydırıcılığı ve ittifakın 5. maddesiyle güvence altına alınan ortak savunma dışında güvenlik garantisine sahip olmanın başka bir yolu yok" ifadelerini kullandı.

Finlandiya'nın karşı karşıya kaldığı tehditlerin NATO'ya katılım için başvursa da başvurmasa da var olduğunu belirten Fin lider Marin, Finlandiya'da ve İsveç'te insanların NATO'ya ilişkin fikirlerinin Ukrayna işgalinin ardından çarpıcı biçimde değiştiğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girmesi halinde Rusya'nın "durumu yeniden dengelemesi gerekeceğine" ilişkin açıklama yaptı.

Guardian'ın aktardığına göre Finlandiya'da vatandaşların yüzde 68'i NATO'ya katılmayı destekliyor. Buna karşı çıkanların oranı ise yalnızca yüzde 12. İsveç ve Finlandiya basınında yer alan haberlere göre liderler kısa süre içerisinde ittifaka katılım konusunda harekete geçecek.

finlandiya isveç natoya nato katılım adımlar