Finlandiya Vizesi Nasıl Alınır? Finlandiya Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Finlandiya vizesi Schengen işbirliği kapsamındadır. Ülke Kuzey Avrupa'da bir İskandinav ülkesidir. Norveç, İsveç ve Rusya ile komşudur. Ülke halkı köken olarak Ural-Altay dil grubunun Altay dil grubu kısmındandır. Zaman içinde İsveç ve Rusya egemenliğine girdiği dönemlerde nordikleşmiştir. Anayasa yapısı bizdeki gibi Fransız Anayasası temellidir.

Finlandiya vizesi Schengen işbirliği kapsamındadır. Ülke Kuzey Avrupa’da bir İskandinav ülkesidir. Norveç, İsveç ve Rusya ile komşudur. Ülke halkı köken olarak Ural-Altay dil grubunun Altay dil grubu kısmındandır. Zaman içinde İsveç ve Rusya egemenliğine girdiği dönemlerde nordikleşmiştir. Anayasa yapısı bizdeki gibi Fransız Anayasası temellidir.

Ülkede kutup altı iklimi ve karasal iklim görülür. Soğuk kuşakta yer aldığı için yıl genelinde soğuktur. Yükseltinin çok az olduğu bir ülkedir. 180 binden fazla gölüyle tatlı su kaynakları çok olan bir ülkedir.

1906'da Finlandiya genel oy hakkını tanıyan ilk Avrupa ülkesi, dünyada ise tüm yetişkinlere seçilme hakkı veren ilk ülke oldu. Günümüzde de bu ilericiliği devam etmekte. Beşeri Sermaye Raporu ve Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre birinci sıradadır. Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda en eşit ikinci ülke ve Dünya Mutluluk Raporu’na göre de birinci sıradadır. Finlandiya ülkedeki halkın refahını çok önemser. Devlet bütçesinin dörtte biri refah hizmetlerine gitmektedir. Kusursuz kamu hastaneleri, aile destek sistemleri, işsizlik ödenekleri, ücretsiz ve kaliteli eğitim gibi kollarda halkına hizmet eden bir devlet yapısı vardır. Kişi başına düşen milli gelir de 26.097 USD ile dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak kabul edilir.

Nüfus olarak çok uluslu bir yapıya sahip değildir. Ülkede yaşayanların yaklaşık %90’ı Finlerdir. Geri kalan kısım da yine Laponlar ve İsveçlilerden oluşur. Ekonomisi hızla sanayileşmeden önce tarım ve ormancılığa dayanmaktaydı. Bunun etkisi ile ülkede balıkçı ve ormancı kültürü hala yoğun olarak devam etmektedir. Ülkenin başkenti ve en kalabalık şehri Helsinki, Dünya Tasarım Başkenti seçilmiştir. Ülkenin ekonomisinin kalbidir, ülkedeki 100 büyük şirketin 83’ü ve menkul kıymetler borsası buradadır. Ayrıca ülkede göçmenlerin de en yoğun olduğu, en metropol kısımdır.

Finlandiya tarihi yapılarını ve doğasını neredeyse tamamen korumuş bunun üzerine de teknoloji ve inovasyonu eklemiş bir ülkedir. Bu nedenle hem ticari, eğitim gibi konularda hem de doğası ve tarihi ile çok turist çekmektedir. Aziz Olaf Kalesi, Lakeland bölgesi, Kemi’deki Kar Kalesi turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden. Ancak ülke en çok kış turizmi ile öne çıkmakta. Levi; el değmemiş doğası, kayak, buzda balık avı, geyik safarileri, açık hava saunaları ve Kuzey Işıkları’nı izleme imkânıyla dünyanın en büyük kış turizmi merkezi.

Finlandiya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Finlandiya vize başvurusu için Schengen kuralları geçerlidir. Finlandiya’ya yapılacak kısa süreli seyahatlerde kullanılır. 180 günde 90 günden az olan seyahatler için kullanılır. Bu süre içinde çalışmayı düşünenlerin oturma iznine başvurmaları gereklidir. Schengen vizesi ile ülkede çalışmak yasaktır.

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de VSL Global’i yetkili kurum olarak atamıştır. Her türlü vize işlemleri buradan yapılmaktadır. Doldurulan formlar ve hazırlanan belgeler yetkili merkeze teslim edilmelidir, konsolosluk ya da elçiliklere değil. Finlandiya kısa süreli vizesi almak için izlenecek adımlar ve dikkat edilmesi gerekenler:

Öncelikle hangi tür vize alınacağı iyi belirlenmelidir.

Finlandiya Schengen vizesi online başvuru sisteminden kişisel bilgilerle kayıt yapılmalıdır.

Sistem üzerinden seçilen vize türüne göre form doldurulur.

Doldurulan formun fiziki olarak çıktısı alınır.

Başvuru için gerekli ve destekleyici belgeler hazırlanır.

Biyometri vermek ve evrak teslimi için yetkili vize başvuru merkezinden online olarak randevu alınır. Bu randevular için çok geç kalınmamalıdır. Başvuru sonrası belgelerin Finlandiya Büyükelçiliği’ne gönderileceği ve sonrasında gerekirse yüz yüze mülakatların yapılacağı da hesaba katılmalıdır. Seyahat tarihinden en erken 6 ay, en geç 15 gün önce yapılabilir.

Yetkili şirketin Ankara, İstanbul ve Antalya’da bulunan merkezlerinden Finlandiya için vize başvuruları yapılabilir.

Gerekli tüm belgeler ve başvuru formunun çıktısı ile başvuru merkezine gidilir.

Başvuru merkezine sadece başvuru yapacak kişiler alınmaktadır. Randevusu olmayanlar içeri alınmaz. Her kişi için kendi adına randevu alınmalıdır. Aile bireylerinin tamamına tek randevu alınamaz bu çocuklar için de geçerlidir.

Son 59 ay içinde Schengen için parmak izi vermiş kişiler ve 6 yaşından küçükler biyometri için parmak izi vermek zorunda değillerdir. Ancak yine de fotoğraf çekimleri ve başvurunun kabul edilmesi için kişinin kendisi merkeze gitmelidir.

Yetkili merkezde yapılan başvuru ile süreç başlar.

Bunun üzerine gereklilik görülürse Finlandiya Büyükelçiliği kişiyi yüz yüze mülakat yapmak için çağırabilir.

Finlandiya Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Finlandiya vize başvuru formu artık online platformda bulunmaktadır. “Finlandiya Schengen vizesi online başvuru sistemi” olarak adlandırılan sistemden kişisel bilgiler girilerek üye olunur. Üye olduktan sonra hangi tip kısa süreli vize alınacaksa seçilir ve form online olarak doldurulur. Formun doldurulacağı sitenin linki: https://finlandvisa.fi/checklist/TUR/139

Oturum izni almak için başvuru yapılacak site ve prosedür farklıdır. Bunun için formlar online olarak, https://enterfinland.fi/eServices bu siteden doldurulabildiği gibi Finlandiya Göçmenlik Dairesi’nin sayfasından çıktı alınıp fiziki olarak da doldurulabilir. Oturma izni için başvurular, Oturma İzni Başvuru Merkezi’nde yapılmaktadır.

Finlandiya Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Finlandiya vize türleri Uzun süreli ve kısa süreli olmak üzere temelde iki ana kola ayrılır. 180 günde 90 günden az kalınacaksa ve çalışılmayacaksa alınan vize Schengen kapsamındadır. 90 günden fazla kalınacaksa oturum izni kapsamına girmektedir. Buna göre kısa süreli vize çeşitleri:

Turistik

İş/Çalışma

Aile ve Arkadaş Ziyareti

Kültürel

Sportif

Eğitim

Finlandiya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Finlandiya vizesi evrakları temelde tüm Schengen üyesi ülkelerle benzerlik göstermektedir. Fotoğraf, başvuru formu gibi tüm başvurularda gereken evraklar vardır. Bunların yanında başvuru yapılan vize türüne göre ek belgeler istenir. Vize türüne göre gerekli belgeler aşağıdaki gibidir.
Turistik vize için belgeler:

Schengen vize başvuru formu ( Tarih, imza ve biyometrik fotoğraf eklenmiş şekilde)

Seyahat Belgesi ( Pasaport)

Seyahat Sağlık sigortası ( Tüm Schengen bölgesini kapsamalı ve en az 30.000 Euro masrafı karşılayabilir durumda olmalıdır.)

Konaklama Belgeleri ( Rezervasyon, uçak bileti vb.)

Kimlik fotokopisi

Nüfus Kayıt Örneği

Çalışma Belgesi ( Öğrenci ise öğrenci belgesi, emekliler için emeklilik belgesi vb.)

Gelir belgeleri

Başvuru sahibi reşit değilse muvafakatname Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi için belgeler:

Fotoğraflı başvuru formu

Seyahat Belgesi

Seyahat Sağlık sigortası

Davet mektubu ( Fince, İsveççe ya da İngilizce yazılmış ve imzalı)

Davet eden kişi ile ilgili belgeler (Pasaport ya da geçerli oturma izninin fotokopisi)

Kimlik fotokopisi

Nüfus Kayıt Örneği

Çalışma Belgesi

Gelir Belgeleri

Başvuru sahibi reşit değilse muvafakatname İş ve Çalışma için vize başvurusu için belgeler:

Fotoğraflı başvuru formu

Seyahat Belgesi

Seyahat Sağlık sigortası

Seyahatin amacını gösteren evraklar (Şirketten davetiye ya da destekleme yazısı, fuar için ise katılım kartı)

Kimlik fotokopisi

Nüfus Kayıt Örneği

Çalışma Belgesi

Gelir Belgeleri

Başvuru sahibi reşit değilse muvafakatname Eğitim, kültür ve spor aktiviteleri için vize başvuru belgeleri:

Fotoğraflı başvuru formu

Seyahat Belgesi

Seyahat Sağlık sigortası

Konaklama belgeleri

Ziyaretin amacı ve süresi; davet eden taraf ve başvuran kişinin arasındaki işbirliğiyle ilgili detaylar; kalma süresinin masrafları kimin tarafından karşılayacağı ile ilgili bilgi; davetiyeyi imzalayan kişinin iletişim bilgileri ve görevi gibi bilgiler olan etkinliği düzenleyen organizsyon tarafından davetiye ya da kültürel servis sağlayıcı tarafından sözleşme tarih ve imza

Öğrenci için ise: Üniversiteden davetiye mektubu, AB programı kapsamlı ise TÜBİTAK mektubu.

Kimlik fotokopisi

Nüfus Kayıt Örneği

Çalışma Belgesi

Gelir Belgeleri  

Finlandiya Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Finlandiya vize ücreti Schengen standartlarına bağlıdır. Başvuran kişi 12 yaşından büyükse 80 Euro, 6-12 yaş aralığında ise 40 Euro ve 6 yaşını doldurmamışsa ücretsizdir. Ancak başvurular VSL Global’den yapılmaktadır. Buradaki biyometri ve başvuru takip işlemleri için de merkeze her başvuru için 25 Euro ücret ödenmektedir. Bu ücret Türk lirası olarak başvuru merkezine ödenmektedir. Kura göre değişiklik olabildiği için takip edilmelidir.

Finlandiya Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Başvuru süreci başladıktan sonra bilgi talep edilemez ve takip yapılamaz. Bu nedenle evrakların eksiksiz teslim edildiğinden emin olunmalıdır. Vize başvuru merkezinden ek bir ücret ödeyerek kararın adrese gönderilmesi istenebilmektedir.
Başvuru sırasında pasaport verildiği için süreç sonuçlandığında merkeze gidilip elden teslim alınması gerekmektedir. Seyahat sürecinde pasaport ve diğer belgelere ihtiyaç duyulacağı için bu işlem unutulmamalıdır. Belgeler vize başvurusu yapan kişi dışında birine teslim edilemez, şahsın kendisi gitmelidir.
Finlandiya vizesi almış olmak ülkeye girişleri garanti altına almaz. Ülkeye girişle ilgili nihai karar sınırda görevli memurlara aittir. Ülke içine girildikten sonra da güvenlik amaçlı çevirmeler olabilir ya da başka bir Schengen ülkesine geçiş yapılacaksa oranın sınırında bir güvenlik araştırma süreci olur. Bu güvenlik süreçlerini kolay atlatmak için pasaport, kimlik gibi belgelerle beraber, başvuruda kullanılan diğer belgeleri de yanda bulundurmak süreci kolaylaştırır.

Finlandiya Vizesi Neden Reddedilir?

Belgelerin eksik olması, yalan beyanda bulunmak, belgelerin geçersiz olması, yeterli maddi imkân gösterilememesi Finlandiya vizesi ret nedenleri arasında en sık rastlananlardır. Bu ret nedenlerinin yanı sıra herhangi bir Avrupa ülkesinden sınır dışı edilmiş ya da giriş yasağı olan kişilere Finlandiya vize vermez. Tatil amaçlı çıkılan seyahatte ticari faaliyet gösterileceğinden şüphe duyulmuşsa, alınmak istenen vize ile kişinin aksiyonları uyuşmazsa Finlandiya bunu tehdit olarak algılar ve vize vermez. Schengen vizesi ile gidilmişken ülkede ticari faaliyet yapıldığı fark edilirse bu sınır dışı edilmek için de bir nedendir.

Pasaport süresi önemlidir. Eğer başvurulan pasaportun seyahat tarihinden sonra en az 3 ay geçerliliği yoksa, 10 yılı dolmuşsa ve yeterli boş sayfası yoksa başvuru reddedilir. Schengen için geçerli 180 günlük süre içindeki 90 günlük seyahat süresi dolmuşsa da vize reddedilir.

Finlandiya yaşam koşulları nedeni ile çok kaçak göç alan bir ülkedir. Bu durumu engellemek için vize verilen kişinin kendi ülkesine geri döneceğinden emin olmak ister. Başvuru sırasında bunu ispatlayacak yeterli belge sunulamamışsa ya da mülakat sırasında şüphe duyulmuşsa vize yine reddedilecektir. Bu durumu engellemek için ülkedeki çalışma belgeleri çok önemlidir, kişinin yaşadığı ülkeye olan bağını kanıtlamak için ve yeterli maddi olanaklara sahip olduğunu anlamak için incelenir.

Finlandiya Vizesi Kaç Günde Çıkar

Finlandiya vizesi onay süresi yaklaşık 15 gündür. İstisna bir durum yaşanmadığı sürece bu süre kolay kolay aşılmaz. Ancak ek belge istenmesi, başvurunun resmi tatillere gelmesi ve yoğunluk gibi sebeplerle süre 30 güne kadar uzayabilmektedir. Bu süre oturum izni almak isteyenlerde genellikle 2 aya yakın sürer. Oturum izni için yapılan soruşturma için belgeler Finlandiya’ya gönderilip cevap alındığı için bazen 6 aya kadar uzayabilmektedir.