Fırsatçı Fransa, ABD-Suudi Arabistan İlişkilerindeki Soğukluktan Faydalanacak

TAKİP ET

Fransa Hükûmetinin, ABD'nin yeni yönetiminin Suudi Arabistan ile ilişkilerini gözden geçirme kararının ardından iki ülke ilişkilerindeki gerginliği kendi lehine kullanmak istediği ileri sürüldü.

ABD-Suudi Arabistan ilişkilerindeki soğukluğu fırsata çevirmeye çalışan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Mayıs'ta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yapacağı ziyarette, bu iki ülkeyle ekonomik diplomasiyi canlandırmayı hedefliyor.

AA'nın aktardığına göre Fransız istihbarat bağlantılı internet sitesi Intelligence Online ile Challenges adlı internet sitesinde yer alan haberlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Mayıs'ta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yapacağı ziyarette, bu iki ülkeyle ekonomik diplomasiyi canlandırmayı hedeflediği belirtildi.

Macron’un görev süresinin başından bu yana bahsi geçen iki ülkenin liderleriyle arasında sıcak bir ilişki bulunmazken hem Fransız Cumhurbaşkanı hem de Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, çok kısa birer resmî ziyaretle yetinmişti.

ABD'nin Silah Satışını Askıya Alması Fransa'yı Harekete Geçirdi

ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin, Riyad’a silah satışı ile Yemen’deki Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona desteğini bir süreliğine askıya alma kararının ardından, Macron yönetimi, Körfez ülkelerine silah satmak için harekete geçti.

Fransa, ABD’den F-35 savaş uçağı satın almak isteyen BAE’ye Fransız Rafale savaş uçağını satmak için büyük çaba sarf ediyor. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Şubat'ta Abu Dabi’de düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’na (IDEX) katılarak Emirlikler'e 6. ziyaretini yapmıştı.

Macron yönetimi, Suudi Arabistan’ın su kaynakları, atık yönetimi, inşaat ve nükleer enerji konusundaki projelerine de özel ilgi gösteriyor.

Söz konusu haberlerde ayrıca Fransa'nın, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gerginleşmesinden kârlı çıkmak isteyen tek ülke olmadığı, bunun yanı sıra Rusya, bazı Asya ülkeleri ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinin de bu fırsattan yararlanmak istediği şeklinde değerlendirmeler yapılması da dikkat çekti.

Fransa Suudi Arabistan Macron Prens Selman BAE Rafale F-35 ABD-Suudi Arabistan Yemen ABD silah satışı Muhammed bin Selman Emmanuel Macron