Fırsatçılar Şimdi de Kuruyan Gölleri Kiralamaya Başladı

TAKİP ET

Suların çekildiği göl ve barajlarda ortaya çıkan verimli arazilerin fırsatçılar tarafından kiralanması meclis gündemine taşındı.

Kuraklık sebebiyle çekilen göl ve barajların fırsatçılar tarafından kiralandığını tespit eden DSİ, Gölmarmara’daki arazileri gasp eden kişileri engellemek için 12 kilometre tel örgü çekti. Ancak arazileri parça parça kiralayan fırsatçılara engel olamayan DSİ, konuyu TBMM İklim Araştırma Komisyonu’nda masaya yatırdı.

DSİ'nin açıklamalarının ardından CHP Manisa Milletvekkili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, Gölmarmara’daki söz konusu araziyi gaspedenlerin daha fazla gelir elde etmek için sazlıkları yaktığını, söğüt ormanları dozerler sokarak tahrip ettiğini ve ekosistemin bozulduğunu dile getirdi.

Konuya ilişkin çalışma başlatan TBMM İklim Araştırma Komisyonu Başkanı Eroğlu, “Takip edelim, bütün barajlarda var. Yani su seviyesi azalınca etraftaki, DSİ’nin istimlak ettiği alana bazı uyanıklar el koyuyor, hatta onu parselleyip birilerine kiralıyor” dedi. 

DSİ Genel Müdür Vekili Yıldız ise, “Biz tespitlerimizi ‘drone’ları kullanarak da yapıyoruz. Hem Gölmarmara’da hem de Demirköprü Barajı’nda var aynı durum. Altınkaya ve Hirfanlı barajlarında olduğu gibi, biz su altında o sene su basma veya kotu neyse o kotun üzerindeki alanlara biz yıllık izin veriyoruz, olumlu görüş de veriyoruz ama orada vatandaşı yerelde belediye gibi bir gücün organize etmesi gerek” ifadelerini kullandı. 

 

dsi kuraklık göl sazlık baraj kira çekildi meclis