Fitch'ten 2023 Seçimleri İçin 3 Senaryolu Analiz: İşte En Kötü Senaryo

TAKİP ET

ABD'li kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'e göre Cumhurbaşkanlığı'nı Erdoğan'ın Meclis'i muhalefetin kazanması en yüksek olasılık.

Dünyanın en önemli kredi derecelendirme kuruluşundan birisi olan Fitch, 2023 Türkiye seçimleri ve seçim sonuçlarına bağlı olarak ekonominin genel gidişatı üzerine bir araştırma yayımladı.

Gazete Oksijen'in haberine göre “Türkiye’nin Görünümüne Yönelik Yükselen Riskler” başlıklı raporda, 2023 seçimlerinde yüzde 55 ihtimalle AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir dönem daha cumhurbaşkanı seçileceği, buna karşılık AKP ve MHP dışındaki muhalefet partilerinin Meclis çoğunluğunu sağlayacağı tahmin edildi.

Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda ekonomideki risklerin artacağı ve TL’deki zayıflama sürecinin devam edeceği vurgulandı.

Fitch’in araştırma birimi olan Fitch Solutions tarafından hazırlanan analizde 3 senaryo yer alıyor:

1- Gerçekleşme ihtimali yüzde 55 olan ilk ve temel senaryoda Erdoğan yeniden seçiliyor. Ancak Cumhur İttifakı Meclis çoğunluğunu kaybediyor.

2- Yüzde 22.5 ihtimal verilen ikinci senaryoda ise hem Erdoğan seçiliyor, hem de Cumhur İttifakı Meclis çoğunluğunu koruyor.

3- Yine yüzde 22.5 ihtimal verilen son senaryoda ise hem cumhurbaşkanlığını hem de Meclis çoğunluğunu Millet İttifakı kazanıyor.

Fitch'in raporuna göre ekonomi için en riskli senaryo Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'nı, Cumhur İttifakı'nın Meclis çoğunluğunu kazanması; TL için en olumlu sonuç ise iki seçimi de muhalefetin kazanması olarak görülüyor.

fitch seçimler 2023 seçimleri erdoğan akp