Folat Ne işe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?

TAKİP ET

Folat besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunmakta olan şeklidir. Folik asit de sentetik olarak üretilmekte olarak folat türevidir. İki arasında belirli farklar olmasına rağmen adları sıkça birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Folat, sebzeler, baklagiller, tahıl gevrekleri, yumurta ve meyve gibi yiyeceklerde bulunmaktadır. Aynı zamanda birçok yiyecek sentetik folat ya da folik asit ile desteklenmektedir. Beslenme yöntemiyle vücuda alınmakta olan folat ne işe yarar?

Folat besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunmakta olan şeklidir. Folik asit de sentetik olarak üretilmekte olarak folat türevidir. İki arasında belirli farklar olmasına rağmen adları sıkça birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Folat, sebzeler, baklagiller, tahıl gevrekleri, yumurta ve meyve gibi yiyeceklerde bulunmaktadır. Aynı zamanda birçok yiyecek sentetik folat ya da folik asit ile desteklenmektedir. Beslenme yöntemiyle vücuda alınmakta olan folat ne işe yarar? sorusu da oldukça önemlidir.

Folat vücudun birçok farklı fonksiyonunda rol almaktadır. Hücre bölünmesi, çeşitli hücrelerin üretilmesi aşamasında DNA ve RNA kopyalanması için azotlu organik bazların da sentezinde görev almaktadır. Özellikle kırmızı kan hücrelerinin olgunlaşmasını sağlamaktadır. Eksikliğini olması durumunda ise vücutta istenmeyen durumlar ortaya çıkacağı için folat hangi besinlerde bulunur? Sorusunun yanıtını bilmek ve buna uygun şekilde beslenmek önemlidir.

Folat Faydaları Nelerdir?

Folatın insanlar tarafından üretilmiş formu folik asidin ne gibi faydalarının olduğunu bilmek gerekir. Erken doğum ya da doğumsal anomali gelişimin riskini azaltmaktadır. Düşük ve nöral tüp defektlerine karşı kendini korumak için hamilelik sırasında yeterince folat alınmalıdır. Depresyon riskini azaltmakta ve hatta düşük olan folat düzeyinin depresyon ve psikiyatrik tedavilere geç yanıt verildiği görülmektedir. Kalp sağlığının korunmasına yarımcı olup folik asit takviyeleri sayesinde bazı kalp rahatsızlıklarının önüne geçilmektedir. Kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı da bilinmektedir.

Gebelik döneminde istenilen folat düzeyine ulaşmak için 5 – 6 aylık bir sürece ihtiyaç olduğu için anne ve baba adaylarının kesinlikle bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca erken doğum riskinin azalması da mümkündür. Folat faydaları nelerdir? Sorusu için tüm belirtilenlerin bilinmesi gerekir.

Folat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çok fazla yararı ve insan sağlığı için faydası olan folat eksik olduğu zaman vücut sinyal vermeye başlayacaktır. Eksiklik olması halinde ortaya çıkan olumsuz durumlara karşı da folat ne işe yarar? sorusunun cevabı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bu eksikliği fark edip hemen buna uygun beslenme şekli oluşturmak önemlidir. Bu eksiklik olduğu zaman yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk, sinirli olma hali, ishal, kaslardaki güçsüzlük, büyümede yavaşlama, saçlarda beyazlama, batma, yanma, karıncalanma hissi yani nörolojik belirtiler, depresyon, zihinsel karışıklık, hafıza sorunları, anlama ve yargılama problemleri.

Mide bulantısı, kusma, kilo kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Daha silik şekilde de belirtiler görülmekte ve daha ileri gitmeden doktora başvurmakta fayda vardır. Özellikle belirtilerin neler olduğunu iyi şekilde buna göre vücudu gözlemlemek bu eksikliği fark etmeniz konusunda sizlere yardımcı olacaktır. Folat eksikliği belirtileri önüne geçmek ve eksikliğin ne denli olduğunu anlamak için gerekli beslenme alışkanlığı ve tedaviyi almak önemlidir. Çünkü daha çok ilerleyebilir ve belirtiler artabilir.

Hamilelikte Folat Neden Önemlidir?

Folat ihtiyacı hamilelikte ve emzirme dönemlerinde daha çok artmaktadır. Bu da ihtiyacın besinlerle karşılanması hususunda daha da zorlaşmaktadır. Hamilelikte folat neden önemlidir? Sorusu için de olası bir eksikliğin bilinmesi ve bunun yok edilmesi açısından önem oluşturmaktadır. Hamilelikten önce ve sonra diyet gereksinimine yardımcı olmak ve hamilelik öncesinde baba adayına takviye yapmak amacıyla verilmektedir.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler gebelik öncesinde folat desteği konusunda bilgi almak ve uygun şekilde beslenmek için mutlaka doktora başvurmalıdır. Hem bu sayede folat ne işe yarar? sorusunun yanıtı da alınmış olmaktadır. Bunun ihmal edilmemesi folat eksikliğine maruz kalınmaması adına dikkatli davranmakta ve önlem almakta fayda olacaktır.