Fosfor Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?

TAKİP ET

Fosfor ne işe yarar veya hangi besinlerde bulunur?

Fosfor ne işe yarar veya hangi besinlerde bulunur? Tarzı sorular yıllarda gündemde yer alır. Vücudun kemik ve dişlerinin oluşum süreçlerini sağlamak oluyor. İnsan vücudunda genel olarak fosfor miktarı yoğun oluyor. Fosfor temel olarak kemik ve diş oluşumları ile ilgilense de fosforun başka etkileri bulunmaktadır. Özelliklede vücut içindeki hücre ve dokuların gelişim süreçleri için fosfor önemli bir mineral oluyor. 

Genel olarak bakıldığında fosforun faydalarında şunlar yer alır;

Vücut içindeki sıvıların dengelenmesinde etkilidir.

Kalp atışlarının düzenlenmesinde fosfor etkili bir mineraldir.

Hormonların dengeli olarak ilerlemesinde fosforun etkisi bulunmaktadır.

Vücudun enerjisi sağlamak için fosfora ihtiyacı vardır.

Kasların gerektiği gibi kasılmasında fosfor etkilidir.

Vücut içinde bazı besinlerin makro olarak sentezlenmesi sürecinde fosfora gereksinim duyulur.

 Böbreğin düzenli olarak işlevini yerine getirmesi için fosfor gereklidir.

Fosfor Yönünden Zengin İçerikli Besinler Nelerdir?

Vücudun genel işleyiş sistemi için fosfor minerali oldukça değerlidir. Pek çok besin kaynağında fosforun bulunması; fosfor eksikliğinin oldukça az yaşanmasına neden olmaktadır. Fosfor içerikli besinler listelerinin başında ise yumurta yer alır. Yumurta gıdasının içerisinde yoğun bir şekilde fosfor bulunmaktadır. Diyet süreçlerinde genellikle fosfor minerallerinden uzak kalınmaması gerekir. Bu yüzden de uzmanlar gerekli durumlarda diyet süreçlerinde yumurta tüketimlerini önermektedir.

Genel olarak bakıldığında ise hayvansal gıda türlerinde fosfor minerali yer alır. Süt ya da et gibi besin türlerinde fosfor tüketimleri sağlanır. Ayrıca fındık ya da badem gibi kuruyemişlerde fosfor miktarı yoğundur. Sebze olarak ise fasulye ve ay çiçeği yüksek fosforlu besinler listelerinde yer alır. Gündelik yaşamda sıklıkla yer alan besin türlerinin pek çoğunda fosfor minerali bulunuyor. Bu yüzden de fosfor tüketimleri için genellikle ekstra bir diyet listeleri bulunmamaktadır.

Fosfor Tüketimleri Nasıl Olması Gerekir?

İnsan vücudu için denge ön planda yer alıyor. Vücut yapısında da belirli miktarda fosforun bulunması gereklidir. Uzmanlara göre normal şartlarda dengeli fosfor tüketimleri vücut için yeterlidir. Özelliklede sağlık sorunları yaşamayan kişilerin fosfor tüketimlerinin gündelik yaşamda sıklıkla yer alan besinler ile sağlanır. Fakat bazı özel durumlar için fosfor miktarının artması gerekebilir. Bu tarz özel durumlar için uzmanların sunduğu kişisel fosfor diyet tercihleri ile fosfor tüketimlerinin sağlanması gereklidir.
Genel olarak bakıldığında vücut içinde fosfor miktarı yüksek olur. Fosfor dengesinin vücutta bozulması halinde ise vücut hasatlık türleri ile tepki sunmaktadır. Sağlıklı bir vücut yapısı için fosfor tüketimlerinin orantılı olması gerekir. Özelliklede çocukların gelişim süreçlerinde kemik ve diş oluşumlarının sağlıklı olması için fosfor tüketimlerine daha çok önem verilmesi gereklidir.

Fosfor Eksikliği Halinde Hangi Hastalıklar Yaşanabilir? 

Fosfor vücut için olmazsa olmaz mineral türüdür. Vücut içerisinde fosforun eksik kalması pek çok hastalığa kapı açılması anlamına geliyor. Fosfor eksikliği halinde sıklıkla görülen hastalık türleri şunlardır;

Sürekli diş sorunlarının yaşanması

Kemik gelişimlerinde sorunlar yaşayan çocuklarda raşitizm hastalığı görülebilir.

Yetişkinlerden kemiklerin daha az dayanıklı olması sorunları

Çocukların gelişim süreçlerinin geç tamamlanması 

Vücutta sürekli olarak ağrı durumun yaşanması

Fosforun Yan Etkileri Nelerdir?

Genellikle insan vücudunun işleyiş sisteminde fazlası zarar durumu bulunmaktadır. Fosfor miktarının belirli bir oranda fazla olarak vücut içerisinde yer alması ise bazı yan etkilerin oluşmasına neden oluyor. Fosforun yan etkileri olarak ilk önce mide ya da sindirim sorunlarının yaşanması yer alır. Özelliklede tam durulanmadan kullanılan fosforlu giyim parçalarında mide sorunları yaşanır. Ayrıca kemik erimesi, kanser, ishal ya da eklem ağrıları gibi hastalıklar fosfor miktarının yan etkileri oluyor. Fosfor içerikli temizlik malzemesi gibi ürünlerin kullanımlarında her zaman için dikkat olmak gereklidir.

fosfor fosfor ne işe yarar fosfor hangi besinlerde bulunur